ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ проведоха експерта среща по политики, засягащи бюджета, на която акценти бяха парите по ПВУ, бюджетният дефицит и приходите от дивиденти, съобщава БГНЕС.

“По-големите сметки трябва да ги преценяваме и тези, които са най-важни например по инфраструктурата, пътища и т.н., да бъдат изпълнявани. Едни предприятия имат нужди от сериозни инвестиции, от други можем да вземем, тоест не бива да слагаме всички държавни предприятия под един знаменател с 1% да ги караме да внесат дивидент в бюджета”, това каза Кирил Ананиев от ГЕРБ.

Още по темата
“Имам резерви по отношение на това как би изглеждала бюджетната рамка, ако признаем втория транш по ПВУ”, каза Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. “Това е въпрос, който излиза извън рамките на МФ, той е пряко свързан с процеса по предоговаряне, не знам колко успешно ще бъде предоговарянето в частта енергетика. Освен това от 871 млн. приходи дивидент, 794 млн. са от държавната енергетика, така че трябва и нивата на дивиденти също да се прегледат”, каза още Теменужка Петкова.

“По ПВУ има една мярка, свързана с въглищните централи и процесът по предоговаряне е във финална фаза, поне така казват от МС, така че има надежда за нейното финализиране”, това заяви Асен Василев, съпредседателят на ПП-ДБ.

Томислав Дончев, заместник-председател на ГЕРБ уточни, че с ПП-ДБ имат синхрон по важните въпроси, които да се обсъдят с МФ.

“След като отговорим на всички въпроси, съществената тема е възможно ли е в рамките на 1 година да бъде свит дефицитът с повече от 3% и каква болка ще носи това. Когато имаме сценарии, който следваме, в рамките на добрата практика е да се говори с всички политически сили”, отбеляза още Дончев.

“Може да има възможност да се отвори разговор, когато се изчислява инфлацията да се погледне за потенциални изключения относно войната”, това каза и лидерът на ПП Кирил Петков в края на срещата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase