Снимка БГНЕС

"Безотговорното поведение на всички политици с раздаването на пари за техни избиратели и популистката кампания доведе до това социалните разходи да се раздуят много и да се направят необмислени разходи. Дефицитът се натрупа от раздутите разходи, от обещанията, от уравниловката.

Унижихме българския пенсионер, с това, че и този, който има принос, и този, който няма принос към пенсионната система, получава една и съща база на пенсиите".

Това каза пред БНР финансистът Любомир Каримански, бивш депутат от ИТН.

Той допълни, че е необходимо да бъдат взети спешни и нетрадиционни мерки, за да не влезе страната ни в дългова спирала. "Крайно време е да бъдат прекратени помощи, свързани с пандемията или с инфлацията. Колкото повече парламенти имаме, толкова повече социалните разходи ще растат".

По думите на Каримански горещият картоф с бюджета е в ръцете на депутатите, които според него ще бъдат доста объркани заради предстоящите местни избори.

В предаването "12+3" той посочи, че при редовно правителство дефицитът може и да не бъде 6,4% - зависи от политиките, които се приемат.

"Ако продължи инатът, няма да бъдем приети в еврозоната", допълни Каримански.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase