Снимка: БГНЕС

Служебното правителство реши да внесе в Народното събрание Закон за Бюджет 2023 г. Предложеният законопроект е с дефицит от 6,4% от БВП, което в номинално изражение представлява почти 12 млрд. лв. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев, който представи рамката на бюджета, който ще бъде предложен от служебния кабинет.

"Служебното правителство и МФ е в готовност да съдейства на народните представители за отразяване на всички разумни предложения за ограничаване на бюджетния дефицит", подчерта Донев.

"Последните дни всички говорят за бюджет. Финансовият план на държавата без съмнение е най-сериозната задача, която предстои пред всички нас – политическите коалиции и партии и служебното правителство. Докато всички говорят за бюджет, МФ се работи усилено по изготвянето му", подчерта служебният министър-председател.

"Дефицит от 3% от БВП на страната, за да се постигне, без да се орязват социални разходи, служебното правителство предложи данъчни промени чрез намалените ставки на ДДС, данък свръх печалба и други", обясни Донев, цитиран от "Фокус".

"Всеки от вас управлява бюджет, наясно сте какво означава постигане на баланс. За да се придържате към по-нисък дефицит има две възможности – или намаляване разходите или осигурявате допълнителни доходи. Служебното правителство избра втория вариант. Представихме идеите си за данъчни промени през март, за да информираме политическите партии за нашите виждания и да им дадем време за реакции“, продължи министър-председателят.

Решението относно ключовите параметри за бюджета за 2023 г. е право и отговорност на народните представители, за нас беше важно да знаем какво е тяхното становище, категоричен е Донев. "Тази седмица двете най-големи политически коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обсъдиха своите виждания. Заявеното от тях стана ясно, че не подкрепят промените в данъчното законодателство“.

При ясно изявената липса на подкрепа за промени в данъчното законодателство, внасянето в НС бюджет с дефицит с 3% би било предизвестен финал, каза Донев. "Когато става дума за парите на държавата, не можем да си позволим действия на инат“, категоричен бе премиерът.

Министърът на финансите Росица Велкова заяви от своя страна, че със законопроекта не се предлага промяна в данъчната политика. При това положение ще е необходимо да бъде изтеглен нов дълг, в размер на 13.7 млрд лв. като в края на 2023 г. дългът ще стане 46.8 млрд. лв или 25.3% от БВП.

Утвърденият преди ден проектобюджет на ДОО предвижда повишение от 1 юли на минимална пенсия за стаж и възраст от 467 на 523 лева. Средната пенсия ще достигне 788 лева, а максималната остава 3400 лв.

Разходите за пенсии ще се увеличат с 23,6% спрямо миналата година и ще надхвърлят 19 милиарда лева. Минималният осигурителен доход от 1 юни ще се увеличи от 710 на 780 лева.

"Отразено е увеличението на минималната работна заплата от 1 януари от 710 на 780 лв. Предвидено е увеличение на разходите за персонал за всички бюджетни структури, които не са получили такива през 2022 г. За предучилищното и училищното образование са осигурени 545 млн. лв., от които 465 за възнаграждения на персонала", каза тя.

Вижте законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2023 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г. тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase