Снимка: архив, БГНЕС

Днес президентът Румен Радев продължава политическите консултации за съставяне на правителство с парламентарните групи в 49-тото Народно събрание.

Вчера държавният глава се срещна с първите две парламентарни формации – ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната – Демократична България".

Днес президентът Румен Радев ще разговаря поотделно с представителите на останалите групи в 49-ото Народно събрание – „Възраждане“, ДПС, БСП и ИТН, и ще обсъди с тях възможностите парламентът да излъчи редовно правителство.

"Как вие виждате колко време трябва за преговори за правителство, за приемане на бюджет, за приемане на най-важните закони, които да не ни спънат по пътя към Шенген тази година?", посочи Радев по време на започналите вчера консулатации, припомня БНР.

Президентът подчерта, че Народното събрание трябва да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост и за приемането на страната ни в Шенген, както и да одобри бюджет за тази година.

"Ако наистина бързо се състави правителство, което всички очакваме и аз се надявам това така да стане, има време наистина всички тези закони да се разгледат. Ако не се състави правителство, големият въпрос е какво правим с бюджета и със законите и тук става водещ факторът време", каза Радев.

На вчерашните консултации първите две парламентарни групи поискаха от президента да даде достатъчно време на 49-ото Народно събрание да приеме важните закони.

След края на политическите консултации с шестте парламентарни формации президентът трябва да реши кога ще връчи мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase