Снимка: БГНЕС

Българската икономика е много добро състояние в момента, въпреки негативните прогнози. В крайна сметка тя се представи отлично м.г., продължава да се представя добре и сега и вътрешното потребление не е спаднало, въпреки инфлацията и очакванията то да спадне.

Още по темата
Расте и експортът много добре - това заяви в студиото на БНТ служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

По думите на Никола Стоянов, служебното правителство ще внесе в новия парламент предложението си за бюджет за тази година, но вече парламента ще реши как да действа.

"Служебният кабинет ще внесе бюджет с 3% дефицит на база на повишена събираемост, която е около 20% спрямо миналата година, въпреки този висок износ, който реално води до това, че по-малко ДДС влиза в бюджета. Но на база на решенията на парламентите от м.г. има 30% по-големи разходи. Правим всичко възможно спрямо сивия сектор, така че да увеличим събираемостта. Също така много внимателна и консервативна политика по отношение на разходите на държавната администрация, така че и това ни позволява от 1 юли да вдигнем пенсиите с 12%, да повишим учителските заплати, но за тях все още не е решено с колко. На за администрацията, която цялата м.г. не е получавала увеличение, ще има 10% увеличение", обясни министър Стоянов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase