Снимка: БГНЕС

"Ще ни бъде внесен бюджет. Този бюджет ще бъде на 6 или 7 процента дефицит. Без тези данъчни закони, дефицитът няма как да стане три процента. Бюджет не се приема, защото рискът пред партиите, готвещи се за изборите, да направят това, което направиха миналия път", обяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов часове преди старта на 49-ото Народно събрание.

"Само ние говорим за финансова дисциплина. Дори сега, когато правителството се готви да внесе данъчни закони, си позволяват да дават добавки към пенсиите. Това е популизъм. Цялата пенсионна система се изкриви. Оказва се, че този, който цял живот е работил и внасял, за да получава висока пенсия, този който не го е правил, сега получава почти същото.

Как да мотивираме младото поколение да си внася пари за пенсии. Изкривена е цялата система за управление на държавата. Дори не искаме да си говорим за тези неща. Всеки се готви пак да ходи на избори", заяви Борисов и продължи:

"Какво става, ако отворим този бюджет и отново го натоварим. Представете си, че вкараме тези 50 млрд. инвестиции. Ще стане катастрофа. Ако това не се гласува, и го казвам за да накарам останалите да разберат колко е важно да има редовно правителство, за да има и бюджет. Някъде около десети юли държавата няма да може да плаща, защото няма бюджет.

За да  не се стигне до такъв вариант, трябва да проявим съгласие. Колкото и да ни критикуват нашите приятели, единственото стабилно правителство е между двете големи партии. Защото по същество имаме еднакви виждания в програмите си.

Това е дългосрочно. Самоконтролът между подобно правителство е най-голям гарант. Обещали сме на нашите избиратели да имат Хемус и Струма. Нашите колеги са обещали по четири. Да сложим Асен Василев да ги контролира, за да се случат. Струма да си продължи до Солун.

Има и други варианти. Има и други варианти, но там имаме голямо разделение. Слушам Слави Трифонов и казва, че те в парламента ще играят ролята на държавен контрол. Те ще контролират. ДПС са готови да управляват винаги.

Най-лесно е да искаш да контролираш, а някой друг да работи. Очаквам в следващите дни повече мъдрост от колегите. Иначе отиваме на избори без бюджет.

Още по темата
"Без нас правителство не може да има. Готови и диалогични сме. Поставяме България над всичко. Единствено искаме към нас да има уважение. Победихме ги заедно, поотделно, с бюлетини и машини. Имаме право да искаме с диалог да управляваме по-добре. Всеки, който мисли за доброто на страната и поставя народа над всичко.

Тези, които обичаме републиката и парламентаризма, трябва да проявим разум. Времето е неподходящо за първо заседание. Ние в петък няма да ходим на работа. Виждате ставащото.

МВФ ни сваля двойно перспективата. Трябва да можем да надделеем егото. Радев е право като каза за страха за управление, посочи още Борисов.

В заключение лидерът на ГЕРБ посочи, че от партията ще издигнат за председател на парламента Росен Желязков, а за заместник председател - Росица Кирова.

Десислава Атанасова пък отново ще бъде председател на ПГ на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase