Снимка: БГНЕС
fallback

За поредна година Софийската районна прокуратура (СРП) отчита ръст на делата срещу пияни  шофьори. Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR районният прокурор на София Невена Зартова.

"През изминалата 2022 г. те са били 1000 броя, което е с близо 32% спрямо 2021 г. и с цели 90% спрямо 2020 г., когато тези дела са били 526", съобщи тя.

Прави впечатление, че половината от тези дела са за шофиране след употребата на наркотични вещества, изтъкна Зартова.
Oще по темата


"Според мен основната причина тук е ниското наказание, което е предвидено в наказателния закон - лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 200 до 1000 лева, когато е установен водач, който шофира с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на 1000", на мнение е тя.

В по-голямата част от случаите обаче повечето нарушители се разминават с условни присъди.

"Именно поради тази причина на два пъти прокуратурата внесе в Народното събрание експертни предложения за изменение на наказателния закон в тази му част, именно с по-високи наказания", посочи още Зартова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

от пил до пиян--

преди 1 година

-- че чак да неможе да кара разлика голяма ! Въобще не трябва да има затвор ,ао си пил и друг те блъсне като другия е виновен откъде накъде ти ще си виновния ! Ако си пил и нарушиш правилата нека има по голямо наказание ,но само ако си нарушил правилата !

4

Ленин

преди 1 година

По делата ще ги познаете.

3

Savesten grajdanin

преди 1 година

Малко е затвор, най добре разстрел. Да живее Украйна, ура

fallback