Снимка: БГНЕС

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши праща проверка в софийския офис на европейските делегирани прокурори. Информацията беше обявена от Европрокуратура. Защо се налага одит, обаче не е посочено.

Проверката идва няколко дни след като втори обвинител, подчинен на Кьовеши в България, подаде оставка, а третият напусна, за да работи в Еврозвеното за наказателното правосъдие.

Неофициално се говори, че в структурата на Кьовеши в България има напрежение, а късно снощи от Министерството на правосъдието съобщиха, че Крум Зарков и Кьовеши са провели видеоразговор за условията, в които работи Европейската прокуратура у нас.

Кьовеши настоява спешно да се пристъпи към номиниране на още квалифицирани кандидати за попълване на квотата на европейските делегирани прокурори в България, които трябва да са 15.

Тя е провела видеоразговор със служебния министър на правосъдието Крум Зарков, съобщават от нейната канцелария и от нашето министерство на правосъдието.

Европейският главен прокурор е призовала и спешно да бъдат назначени специализирани разследващи полицаи, които да работят по делата на Европейската прокуратура в страната ни, както и реално да бъде създадена независима административна структура към офиса на Европрокуратурата в София, което вече е залегнало в националното законодателство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase