Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Бившият министър на енергетиката и част от ръководството на БСП Румен Овчаров определи попадането си в санкционния списък "Магнитски" като разбиване на българските интереси в областта на енергетиката. Пред делегатите на 50-тия конгрес на БСП Овчаров отрече, да е имал офшорни сметки, нито притежавани 5 милиона, съобщи БНР.

САЩ наложиха вчера санкции на петима българи за участие в корупционна дейност в България. Това са Владислав Горанов, Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов и Николай Малинов.

Още по темата

Ситуацията с включването му в санкционния списък "Магнитски" Румен Овчаров определи и като война за изтикване на руските енергийни доставки за цяла Европа.

"Тази битка срещу мен не е битка за миналото, битката е за бъдещето на България и българската енергетика, и въобще за изтикването на Русия от България. Нито един от нас не е защитавал руски интереси, ние сме защитавали българските интереси, защото Българя е заинтересована от това да доставя евтино ядрено гориво, да доставя сигурно ядрено гориво. Американското ядрено гориво е старото руско гориво", каза Румен Овчаров.

След което Овчаров призова БСП да се държи като единна и отговорна партия и да не се подава на политически меркантилни групи.

"Не знам дали ме разбрахте правилно - не искам да защитаваме Влади Горанов", каза той. Владислав Горанов е "друга бира" във всичкото това, той е по друга схема там, той е по схемата на Васил Божков и по онези всичките милиони, спестени от плащания на държавата, добави Овчаров. Докато останалите, тримата, включително и Николай Малинов донякъде сме точно по тази линия - да не би някой да си помисли от експертите от нивото на Румен Овчаров, че може оттук нататък да се изказва срещу американските интереси и американските проекти в България, коментира той. Да не би някой да си помисли от нивото на експертите на Александър Николов и Иван Генов, че може да противостои на американските интереси, да не би някой да си помисли като Николай Малинов, че може да прави нещо заедно с Русия, заяви още Овчаров. Затова си мисля, че е важно БСП и Конгресът да кажат - ние стоим зад националните интереси на България и подкрепяме хората, които са защитавали тези интереси, заяви той.

По отношение на вътрешнопартийните въпроси Румен Овчаров коментира, че да се свали лидера на една партия, не е елементарна работа. Аз съм убеден, че БСП е на правия път, БСП направи стабилни стъпки в лявата социална политика, предложи модел, който да изкара България от политическия блокаж, заяви той.

Ние няма как да се прегърнем с ГЕРБ, няма как да се прегърнем и с ДПС, но можем да се разберем с тях за пет или шест неща, които трябва да се направят, добави Овчаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase