Снимка: БГНЕС

Има разлика между цените от производителя през търговеца до щанда в магазина, като разликите са от 20 до 30% и повече, заяви служебният премиер Гълъб Донев.

"Ще въведем ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете в магазина, независимо дали са магазини на големите търговски вериги или малки квартални магазини", добави премиерът и отбеляза, че няма да се намесват в свободния пазар в честните практики.

Ще покажем нелоялните търговски практики, уточни Донев.

Потребителите ще бъдат наясно къде се получават изкривявания на цените при най-необходимите стоки и услуги. Контролът ще се осъществява от всички институции в страната, като Българската агенция по безопасност на храните, а през Агенция Митници и НАП ще се следи дали се спазват законите, как влизат в страната различните стоки и дали се плащат данъците”, заяви още Донев.

Още по темата
Той обеща, че цялата информация от проверките ще бъде налична за гражданите и ще могат да правят сравнение между това какво се произвежда в нашата страна и каква е ситуацията в другите държави в ЕС.

Гълъб Донев посочи още, че държавните институции ще бъдат безкомпромисни в извършвания контрол по веригата – от производителите, през логистичните вериги на доставки, до щанда в магазина.

"Искаме да гарантираме, че българският гражданин и потребител е достатъчно защитен, както и че има пълната информация за цената и качеството", каза още Донев.

Премиерът уточни, че цените на основните хранителни продукти не намаляват, което е накарало и институциите да се задействат, след което обясни, че гражданите могат да подават сигнал до КЗП, а занапред МС ще обмислят направата на постоянен сайт, на който гражданите ще могат да се информират, както и ще бъде налична информация от търговските вериги.

Донев посочи още, че ще бъде направено предложение за усъвършенстване на законодателството и даде за пример липсата на нормативно установено определение за това какво е „нелоялна търговска практика“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase