Снимка: архив, БГНЕС

Министър-председателят Гълъб Донев разговаря по телефона с македонския си колега Димитър Ковачевски, с когото са обсъдили тежкото криминално деяние, извършено срещу гражданина на Република Северна Македония с българско самосъзнание и секретар на организацията „Цар Борис III“ в гр. Охрид Християн Пендиков, съобщи правителствената пресслужба.

Още по темата
Българският премиер категорично е осъдил побоя срещу Пендиков, при който са му нанесени сериозни телесни повреди.

В разговора Гълъб Донев е определил нападението като напълно неприемливо, опасно криминално деяние, извършено срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание и е поискал от страна на местните власти незабавно да бъдат предприети всички необходими мерки за защита на българите в страната срещу подобни престъпления от омраза.

Заедно с това Донев е поискал съдействие при организацията по транспортирането на Християн Пендиков за лечение в България.

Премиерът Димитър Ковачевски е изразил готовност за подкрепа при транспортирането със самолет на Християн, както и за пълно разследване на случая и подвеждане под отговорност на извършителите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase