Снимка: БГНЕС

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев проведе спешен телефонен разговор с министъра на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски във връзка с нападението срещу Християн Пендиков в Охрид, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Министър Демерджиев поиска да бъде информиран своевременно за хода на разследването на тежкия криминален инцидент. От своя страна колегата му пое ангажимент случаят да бъде разрешен.

"Такава омраза не трябва да има", заяви българският вътрешен министър.

Още по темата
Демерджиев призова силите на реда в съседната ни държава да вземат превантивни мерки, за да няма подобни случаи в бъдеще. Той даде като пример усилията на българската полиция за запазване а обществения ред при откриването на Македонски културен клуб в Благоевград.

Двамата министри се договориха за реализирането на двустранна среща в най-кратък срок.

По-рано този следобед посланикът на Република Северна Македония в България Агнеза Руси Поповска дойде в Министерството на външните работи (МВнР), за да ѝ бъде връчена протестна нота във връзка с тежко криминално деяние, извършено срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание и секретар на организацията "Цар Борис Трети" в Охрид.

Посещението на посланик Поповска във ведомството продължи по-малко от час.

Протестната нота връчи заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова, съобщиха от МВнР.

Заместник-министър Петрова подчерта, че българската държава очаква властите в Република Северна Македония да предприемат незабавни действия за разкриване, подвеждане под отговорност и наказание на извършителите на престъплението, като отчетат сериозността на деянието.  

Тя изтъкна, че са нужни спешни, конкретни и целенасочени мерки, които да гарантират преодоляване на задълбочаващите се проблеми с правата на българите в Република Северна Македония. Заместник-министър Петрова допълни, че това е въпрос, който ще продължи да бъде от първостепенно значение за България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase