fallback

Общ преглед
Не сме тук да се хвалим, а да представим резултатите от нашата дейност, която промени животите на българите към по-добро. Резултатите ни се дължат на екипния принцип на работа, заяви служебният премиер Гълъб Донев, който представя отчета на кабинета.

Според него екипът му е заварил държава на пауза.

"Напредъкът за подобряване на комуникацията и координацията не бива да се подценява. Според мнозина отговорностите на служебното правителство се изчерпват само с провеждане на предсрочни избори, ще добавя и не само. Основно задължение на правителството е организацията на изборите. Надвиснало е предчувствието за предсрочни избори. Нашият кабинет се справи отлично с организацията на подготовката на изборите през октомври 2022 г. отговорно и прозрачно", каза Донев.

"Обезпечихме криминалния контингент, така че да елиминираме и намалим до минимум контролирания вот, като по този начин осигурихме честен вот", заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Създадохме работна група по киберсигурност към ДАНС, в която участваха служители от ДАНС, както и от Министерството на електронното управление“, припомни служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Успешното провеждане на изборите в чужбина беше приоритетна задача на МВнР. Работихме в координация с МВР, ЦИК, МЕУ и с всички ангажирани институции, каза служебният външен министър Николай Милков. Постоянно усложняващите се законови изисквания към изборния процес, направиха организирането на изборите по-трудно. Но изборите минаха безпроблемно и нямаше нарушения и оплаквания, добави Милков.

Правителството започна с безсънни нощи, каза от своя страна служебният министър на земеделието Явор Гечев, свързани с 30 км опашка на границата, сега тези ТИР-ове ги няма, ситуацията е овладяна, нито една лабораторна проба не е обработвана освен от държавата. Пуснахме буферни паркинги, оправихме хаоса, пуснахме още една лаборатория, добави Гечев.

Имаше безредици на граничния пункт Капитан Андреево. От 5-ти август до 22-ри ноември там имаше престой на жандармерията. През този период държавата за първи път пое контрол и той продължава да се развива и до днес. При опазването на реда там над 2000 души пазеха границата, за да може да се гарантира сигурността. Отне ни 2 седмици, за да овладеем граничния пункт, но ние се справихме, не позволихме кризата да се повтори и предприехме действия към контрол на т.н. „Златен гьол“, заяви още Демерджиев.

„Винаги проблем при изборите са били отношенията между МВР и ЦИК, сега тези проблеми липсваха, имаше много добра координация. Овладя се ситуацията и с машинния вот, заради добрата координация между министрите Демерджиев и Тодоров. По отношение на темата Капитан Андреево, аз от първо лице видях много смела и категорична дейност от страна на министерството“, заяви служебният правосъден министър Крум Зарков.

Една от най-важните кризи за страната бе задълбочаващата се енергийна криза, сформира се и кризисен щаб в областта на енергетиката с председател министърът Христо Алексиев.

„Това, което заварихме ние бе сложна и тежка ситуация. Ние заварихме един недовършен интерконектор, една голяма дупка в „Булгаргаз“ за 1 млрд. лв., голямо притеснение сред гражданите, едно газохранилище „Чирен“ с висока цена на газа. Резултатите са на лице, вече имаме овладени цени на енергетиката, както и завършен и в експлоатация интерконектор“, заяви служебният вицепремиер по икономическите въпроси и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Кризата с доставките на газ в глобален мащаб е заради недостига на инфраструктура, така че важна дейност бе осигуряване на слотове за доставка на втечнен природен газ. Чрез Гърция успяхме да осигурим от следващата година 1 млрд. капацитет за доставка на азерски газ, както и 13-годишният договор в Боташ бе безпрецедентен успех благодарение на нас, президента Радев, както и помощ бе оказана от турската страна. Близо 15 млрд. куб. м. е капацитетът, така че това е успех. За миналата година изнесохме рекордно количество електроенергия, от което доставихме 7 млрд. лв. към БВП дойдоха, които осигуриха компенсациите за бизнеса и конкурентността на нашите компании, Подписването на двата договора за доставка на ядрено гориво, което не е руско, ние постигнахме и важна стъпка към нашата пълна диверсификация“, това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов. „Завършваме годината с над 20 млн. печалба, а за 2023 г. сме осигурили доставка на газ“, уточни още той.

„Инфлацията от гледна точка на икономиката бе най-сериозният проблем за нас. Благодарение на добрата работа на кризисния щаб и работата на енергийното министерство се даде глътка въздух на гражданите и бизнеса. Ние видяхме първите добри резултати- през октомври за първи път от 20 месеца, инфлацията спадна с 1 пункт. През следващите месеци инфлацията се запази, което е много добре, защото през декември традиционно има повишение, сега – началото на 2023г. няма и повишаване на цените“, това заяви служебният икономически министър Никола Стоянов.

„Нашата система бе изключително подредена, аз съм участвал в четири редовни и четири служебни кабинета, но тук се чувствам най-добре. Благодарение на тази екипност, в Министерството на труда и социалната политика ние успяхме да предложим редица политики в полза на гражданите, за първи път такъв кабинет успя да направи пакет от социални мерки, с който да достигнем до най-голям обем помощ“, заяви Лазар Лазаров, служебен социален министър. „Увеличихме с 22% границата на бедността в страната, както и се увеличи подкрепата за социално нуждаещите се хора, а от 1 юли социалните помощи ще бъдат увеличени с 65%. По моя лична оценка служебният кабинет не се подведе по масовата истерия по отношение на минималната работна заплата. Ние я увеличихме с 9,9% в сравнение с нейното предходно равнище, но на годишна база това е 20% увеличение, с което изцяло компенсираме инфлационните процеси в страната, тъй като в момента годишната инфлация е 16%. Създадохме условия и пенсионерите да получат по-голяма пенсия с 15% увеличение, както и в размер на 70 лв. те получиха и коледна добавка, която е най-високата някога. Освен гарантирането на жизнения стандарт, благодарение на координираните усилия на цялото правителство, ние ще изпратим в края на мандата си равнище на безработицата на рекордно ниски равнища - под 4,5%, което се доближава до естествените равнища на безработица“, заяви Лазаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 1 година

Всичко си го направихме сами. Когато един народ се управлява и манипулира от възпитаници на американски фондации, които служат на американските интереси, ще е винаги така. Колкото до имотите и спестяванията-къде ги спестяванията? За какво са ни тези кредитни къщи тогава? Имотите са придобити още по соца, или реституирани отпреди 1944-та. Сега са малцина олигарси, които могат да изплатят имот за кратко време. Повечето изплащат кутийки от гипсокартон цял живот.

38

до 40

преди 1 година

До 666,аз пък теб ще те питам,къде има друга държава,където пенсии и залати да са увеличени с толкова,колкото българските,къде има друг народ с толкова имоти и спестявания,къде не се плащат данъци и сметки,освен в българия,това,че алчността ви е безгранична си е ваш проблем,и тези както всички други управляващи треперят над народа като над писано яйце и го галят с перце,ако бяха като в другите страни управляващите щяха да ви накарат да работите и щяха да ви спрат кранчето да крадете

37

666

преди 1 година

Аз ще ти кажа....няма държава! Цари хаос, спекула и беззаконие. Ето така се справихте.

fallback