Снимка: БГНЕС

ВМРО призова президента Радев да предизвика конституционни промени за смяна на модела за управление в България, съобщиха от партията с писмо до медиите.

"Променящите" напълно девалвираха парламентаризма в този му вид, категоричен е съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов във видеообръщение във Facebook,

Той поиска да има мерки за отговорност на политиците, прокуратурата да излезе от системата на съдебната влас, увеличаване правомощията на президента – да има право да предлага за гласуване състав на правителство, както и да се въведе образователен ценз за гласуване.

Още по темата
Веселинов категорично подчертава, че отиваме към нови избори.

"Какво следва след тези избори? И не сме ли пред избори, чийто край е предизвестен, както казват доста коментатори и социолози? А защо са ни те тогава и какво ще променят“, пита Веселинов и се обръща директно към президента на Румен Радев:

"Той трябва да бъде смел. Не само да търси решения чрез избори, но и да предлага такива, които са в рамките на неговите конституционни правомощия. България е в капана на политическата система, която е изградила последните три десетилетия. Тази система очевидно не може да даде други резултати. Партиите ще продължат да пазят своите червени линии, защото се борят да запазят своя, малко останал, електорат. Партиите ще продължат да пазят това, поради същата причина – да запазят постовете си в парламента", анализира политическата ситуация Веселинов и отново обръща внимание към предлаганите от ВМРО конституционни промени:

Истината е, че не партиите трябва да избират изпълнителната власт, а българският народ. Това трябва да става пряко – на два тура и народът сам да си избере "по-малкото зло".

По думите на Веселинов обаче за това е нужна промяна на Конституцията. "Смяна на системата. Смяна на правилата е нужна. По тази причина апелираме към президента Радев този проект за конституционни промени, който му връчихме преди 7-8 месеца, предвиждайки какво ще се случи в парламента, да има смелостта и да го внесе в Народното събрание.

За нас от ВМРО именно в тези предложения се дават истинските решения за проблемите, натрупани в държавата. Проблемът с корупцията, правото да отзовеш човека, който си избрал, правото да се търси отговорност на политици, съдии или прокурори за техни решения. Вписването на тези права на избирателите в конституцията ще накара политиците, магистратите, кметовете, общинските съветници, държавната администрация да осъзнаят, че всяко действие има последици и да не си играят с човешките съдби.

За политическата корупция, въплътена в купуването на гласове, трябва да бъде въведен образователен ценз. Задължително! За да се премахне купеният вот на маргиналите, подчертава още във видеообръщението си съпредседателят на ВМРО.

Той директно посочва държавния глава Румен Радев като носител на това право и на тази отговорност да предизвика разговора и да внесе в НС разписаните текстове, които да донесат така нужните за държавата промени.

"Той трябва да проведе този разговор! Той трябва да внесе проект за нова Конституция или за ремонт на настоящата. Той може да поиска от народните представители тези промени, чрез които следващите избори да не са просто поредните избори, а избори за ВНС, чрез които неуредиците на българите през последните 2 години да бъдат решени", завършва обръщението си Искрен Веселинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase