Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Президентът от две години прави едно и също с един и същи резултат - отиване на избори и управление на служебни кабинети. Дали ще има парламентарно управление е отговорност на партиите в Народното събрание. Румен Радев е в положението на онзи с баницата, ние, партиите, му я даваме", коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред БНР.

Още по темата

Според него големият въпрос е до каква степен партиите в НС са съумели да възстановят парламентарното управление.

"За съжаление отговорът е, че се провалихме в това Народно събрание. Много съм скептичен, че нещо ще излезе от третия мандат, както и досега", призна той.

Ще участване в разговори, но дали ще подкрепим управление, нашето решение няма да бъде определящо, посочи Иванов.

По думите на Христо Иванов страната отива на избори, които не се очертава да донесат голяма промяна.

"Следващият парламент, който ще бъде преди местните избори и всички ще ръководят действията си, съобразно тях, още по-малко ще има в него някакви прояви на отговорност и жертване на егоистичния партиен интерес. Изглежда много вероятно и следващият парламент да не роди управление и да отидем на нови избори - 2 в 1 с местните", смята той.

Съпредседателят на "Демократична България" коментира, че т.нар. афера "Nexo" е била част от подготовката да бъдат създадени аргументите, за да не отиде третият мандат при ДБ.

"В САЩ и Обединеното кралство има действия, свързани с компанията, които се развиват от месеци. Кога точно нашата прокуратура ще се задейства, как точно това ще бъде представено и анонсирано, е избор, който се прави у нас. Не за първи път прокуратурата се меси в политиката. Това е централният въпрос, който ние поставяме - прокуратурата трябва да се деполитизира", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase