Снимка: БГНЕС
fallback

С 94 гласа за и 4 против националният съвет ни даде мандат да започнем разговори с всички парламентарно представени парти в опит за съставяне на правителство. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг за медиите.

Тя уточни, че ще бъде свикана лидерска среща, а пред тях ще бъдат поставени пет въпроса. Ето кои са те:

- Има ли желание и воля за съставяне на правителство или само се демонстрира такова.
- Какви задачи да бъдат заложени на това правителство.
- В какъв срок.
- Политическо, експертно или смесено да бъде то.
- В какъв формат ще бъдат вземани политическите решения в тази сложна конфигурация.

"Няма да бавим този процес, ще го стартираме в следващите дни", допълни Нинова.

"Добро начало е, че почти всички заявиха, че са готови на разговори", каза още лидерът на БСП, като уточни, че не е ясно в какъв формат ще се проведат лидерските срещи - дали двустранно или една обща среща. Това ще бъде уточнено след разговори с партиите. "Ние сме подредена партия, дисциплинирани хора, първо искахме да мине решението на националния съвет."

Oще по темата
Тя коментира и твърденията за износ на оръжие към Украйна.

"Към по-късните часове на деня започна да се изяснява истината и тя е една и съща - България не е изнасяла оръжие директно за Украйна и който твърди обратното - лъже. Ние изнасяме от десетки години оръжие за над 60 държави. От тези държави се получава сертификат за крайна употреба и те стават собственици на това, което са купили. Какво правят след това с тази собственост, ние не можем да контролираме. Продължавам да твърдя, че България не е доставила и един патрон на Украйна. Който иска да докаже обратното да го докаже с документи, а не с празни приказки", заяви Нинова.

Тя заподозря опит да се попречи на разговорите за правителство и да се задълбочат противоречията сред преговарящите в повторната поява на темата за оръжията за Украйна.

"Нямаме фиксирана дата за лидерските срещи, още утре ще потърся колегите", каза тя и добави, че не може да каже кога ще се върне мандата, ако опитите не успеят.

Не поставяме отпред разделителните линии, а търсим това, което ни обединява. За нас това са поне четири въпроса - бюджетът за 2023 година, приемането ни в Шенген, законите по ПВУ и ревизията на частта "Енерегетика" и съдебна реформа. Ние изваждаме напред тези теми, по които всички са изявявали готовност да работят", обясни Нинова.

"Ще положим усилия", обеща лидерът на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

В.

преди 1 година

Харесва ми как се усмихва "под мустак".

51

Анонимен

преди 1 година

Много ДРАМАТИЧНО

50

В.

преди 1 година

Нинова си изстрада това управление. Сега ГЕРБ премахнаха пречката Гергов. Правят съюз с някой, който няма алтернатива. Като Янев и други.

fallback