Снимка: БГНЕС

"Към този момент нямаме покана от БСП за преговори по третия мандат. Нас ни поставят в най-лесната позиция, защото ако по всяка друга тема ИК може да взима решения, то нашият най-върховен орган - конгресът, ни е забранил да взимаме решение". Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира връчването на третия мандат за съставяне на правителство на БСП. Борисов припомни, че пленумът на ГЕРБ е взел решение да не се подкрепя кабинет с мандата на БСП.

"Те в момента идват на това, на което ние два месеца говорим - вместо Нинова да казва, че няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, можеше още тогава да се събере лидерски съвет и да се види при кой мандат може да се състави правителство. А не служебно правителство месеци наред да управлява страната.

Напомням, че точно така подходихме с проф. Габровски - отдалечени от всички. Само че тогава всеки искаше да седне на своето его. А нашето правителство имаше 115 депутати подкрепа. След това ПП и ДБ какво постигнаха? - декларация, не правителство - декларация, която събра 63 души подкрепа.

Още по темата

Може да се разговаря, но нашата позиция в случая ще бъде много твърда не заради това, че не сме гъвкави, а защото имаме решение на Конгреса да не подкрепяме правителство с мандата на БСП. В тази нелека ситуация те имат шанс да си направя правителство, вместо да призовават другите за отговорност. ДБ беше в коалиция с БСП допреди месец, ПП - също, заедно с БВ - ако си намерят и друга подкрепа, а те могат - могат да си направят кабинет и без нас. При това много спокойно.

Ще сме любезни като любезния лос. Сега вече - като гледам кой какво прави, всичко е предизборно", коментира още Борисов.

По думите му президентът Радев, мислейки логично и имайки толкова много министри от БСП в служебния кабинет - Явор Гечев, Крум Зарков, и др., както каза и Илияна Йотова, даде мандата на някой, който да продължи политиката на служебното правителство.

И Христо Иванов, и Корнелия Нинова правят това, което искахме и ние - обществен договор с приоритети за управление, коментира още лидерът на ГЕРБ.

Според него държавата няма визия, не стои сериозно отвън. БСП има мандата, предлага правителство, няма проблем да го подкрепим, ако имаме договорка за колко време и какво ще изпълнява това правителство, каза Борисов.

Превръщаме се не в държава, в която съединението прави силата, а в държава на агитките - правим избирателите да се мразят помежду си, добави лидерът на ГЕРБ./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase