Снимка: БГНЕС

Партиите играят на "Черен Петър", но не в смисъл кой ще вземе мандата, а кой ще е виновен за провала. "Партиите вярват, че е много малко вероятно да се излъчи правителство и те са прави - вероятността е 10-20%. Те по навик играят за пред електората", заяви социологът Андрей Райчев.

Пред БНР той коментира полритическата ситуация в страната. Според Райчев на Борисов му остава да махне само една връзка - връзката между ПП и ДБ.

Още по темата

"Интересно е защо Христо Иванов, на който му дават властта, се колебае да я вземе. Реално му я дават и му я дават с една голяма добавка. ДПС и ГЕРБ се съгласяват да му дадат "любимата играчка" - онова, за което той се бори години, говорим за 10 години - правосъдна реформа. Те му казват "Направи правителство и ще ти добавим към това правосъдната реформа" - мечтата на мечтите. Той се колебае. Въпросът е защо", коментира социологът.

"Когато Христо Иванов каже, че вече може с ГЕРБ, излиза, че изолацията на ГЕРБ е приключила", смята Райчев.

Партиите на Слави Трифонов и Мая Манолова вече не са в парламента, отбеляза социологът и добави, че с хартиената коалиция много умело са извадили и Корнелия Нинова от този съюз. "На Борисов му остава да махне само една връзка - връзката между ПП и ДБ. Ходът му е насочен натам", категоричен е Райчев.

Тук обаче възниква друго обстоятелство - изборите през септември:

Според него изборите в София е армагедонът на ДБ. Те са реална възможност и постижима цел за ДБ. Сините 18 години са нямали власт в София, може да си я върнат, но това има едно условие - съюз с ПП. Това обаче означава кристални отношения между двете партии.

За ДБ ще е изгодно - под техен патронаж правосъдна реформа, но: "Правосъдна реформа - но срещу това трябва да платят "охладняване" с ПП, което Иванов не е склонен да направи".

Ако ПП се смекчат и бъдат убедени, Иванов ще приеме мандата, ако не - няма да взема мандата и това при условие, че изобщо президентът им го връчи, коментира социологът.

Според него от личната гледна точка на президента Румен Радев, даването на мандата на ДБ е изгодно.

"За него е психологически въпросът - до каква степен той вярва, че е възможно Иванов да състави нещо. Или по-скоро ще го натопи в една история, която е изгодна за Борисов. /.../ Ключът към легитимацията на Борисов не го държи ПП и другите партии, държи го само ДБ, защото ДБ е партията, на която Западът има най-голямо доверие в България. Проблемът на Борисов са западните обвинения. Ако ДБ припознае Борисов в някаква форма, той си е решил въпроса. Тук е и крайното нежелание на ПП да му даде това".

По думите му Христо Иванов натиска ПП да "решат голямото национално уравнение" с оглед на местните избори. Той им предлага на ПП да ходят "по много тънък лед", каза Райчев и добави: "Те са малко по-груби като политици, с едрата тесла. Тънката резба не им е много достъпна или поне засега".

Ние като електорат ще платим с още едни избори, на които за съжаление резултатът ще е същият, прогнозира социологът. Това не е хубаво нито за България, нито за политическата класа,  защото народът започва да "ръмжи", каза той.

Коментари Напиши коментар

34

Кир4о

преди 2 месеца

Ако извадите от Парламента всички партии производни от БКП,ще останат само Стрина Пена чистачката,и Бай Иван портиерът.В България всички партии са ,,леви",производни на БКП.В България все още няма ,,републиканска партия",републиканците са от ,,дестният политически спектър,и са известни на българският политически фон като ,,народняшка партия".Не се заблуждавайте,че социалистическите партии са народняшки,това са масонски лобита,зад които стоят банки и милиарди.На България и трябва ,,републиканска"

33

анализатор

преди 2 месеца

Този герберастки дядка ,няма ли да престане с дивотийте си?

32

Христо Христов

преди 2 месеца

Европро'с'такът 35 го яхаха турците, после немците, после руснаците, сега янките и е толкоз добре разработен, че е като канализационна тръба. Не може да остане незатапен, че много "ухае"!