Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не от мухата слон, а от микроба слон. Това се случи днес, отсече Искрен Митев от ПП, след като парламентът прие доклада на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков.

Митев отсече, че меморандумът е необвързващ и няма никакво значение.

По време на дебата депутати от ПП и ГЕРБ си отправиха взаимни обвинения.

"ПП решиха, че като дадат малко социални придобивки – малко пенсии, могат да грабят милиарди от държавата това е и проблемът на този меморандум", скочи Александър Ненков от ГЕРБ.

"Заради това вие сте в тази изолация, никой не иска да се асоциира с тези далавери, които правихте през управлението си заради това сега и партньорите ви във властта мълчат гузно", обърна се той към ПП.

"Корупция е равно на ГЕРБ", заяви пък Нестимир Ананиев от ПП.

Още по темата
Десислава Атанасова от ГЕРБ му отговори, че за времето на своето управление предишните управляващи не са успели да докажат, че е имало пари в чували, че се краде от магистрали, нито че е имало корупция при управлението на ГЕРБ.

"Неслучайно не спечелихте изборите, няма да можете да направите правителство, връщайте мандата и не губете времето на България. Сбогом, аматьори!", обърна се Атанасова към ПП.

Бившият премиер Кирил Петков отсече, че докладът на Времената комисия е базиран на грешни интерпретации и се опитва да заблуждава хората.

"Първата дума на този меморандум е необвързващ , целият меморандум е 9 страници, а докладът на комисията е 174 страници и е похабило огромен обществен ресурс. В момента, в който имаме внесена декларация за националните приоритети, ние похабихме един ден на парламента в един абсолютно ненужен дебат", отсече той.

Радомир Чолаков от ГЕРБ се обърна към Кирил Петков и Асен Василев с думите: „Жалко за образованието ви“.

"В едно отношение сте прав, на нас ни липсват познания за корупция и не можем да мислим по този начин. Нито една стотинка не е открадната от нито един от ПП и ще продължим да работим за хората, защото те плащат", отговори му Кирил Петков.

Заключението на доклада на комисията е, че подписването на Меморандума между България, представлявана от Министерството на енергетиката, и фирмите Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation, без да е информирана ДАНС и без да е изискана проверка относно собствеността, статуса и капиталите на тези фирми, излага на риск енергийната, респективно националната сигурност на страната, особено предвид новите данни, изнесени от ДАНС на закрито заседание на 29 ноември 2022 г.

В доклада се посочва още, че клауза в меморандума дава възможност на някоя от фирмите да предяви претенция към България в следващите две години, независимо че са предприети действия за неговото прекратяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase