Снимка: БГНЕС

Скандали, лични нападки и обиди по време на обсъждането в парламента на доклада за дейността на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков.

Стигна се дори дотам народен представител да остави кошче за отпадъци до трибуната, от която се изказват депутатите.

Още по темата
Представянето на доклада отне повече от час на шефката на Временната комисия Десислава Трифонова от ГЕРБ. Обемът на доклада е над 150 страници.

След това думата взе депутатът Венко Сабрутев от ПП, който обвини, че е станало ясно, че опорките на ГЕРБ са лъжа.

„А лъжата започва още от заглавието, защото е записано, че се касае за 1 милиард долара, а никъде в меморандума не е записано това. Единствена вреда е, че един огромен западен инвеститор си тръгна от България заради действията на ГЕРБ, ГЕРБ го изгониха“, скочи той.

„С подобно поведение Десислава Трифонова докара 0 лева като шеф на Агенцията по инвестиции. Вкарахте ни в страната на Снежанка и седемте борисовки“, обвини Сабрутев.

Той настоя, че меморандумът не е обвързващ за страната ни, той е само писмо за инвестиционно намерение, няма санкции, към момента на подписването му не е имало руско участие.

Искрен Митев от ПП остави кош за отпадъци до трибуната на изказващите си депутатите и призова Сабрутев да остави там доклада, защото по думите му точно в кошчето му е мястото.

Радостин Василев от ПП отсече, че има безсмислена фрустрация от страна на Десислава Трифонова към Кирил Петков, защото той я уволни като шеф на Агенцията по инвестиции.

„Днес се опитвате да постигнете един безсмислен политически дивидент, защото това са само глупости“, обърна се той към ГЕРБ.

В проекторешението към доклада се предлага той да бъде изпратен на ДАНС и на МС за запознаване и предприемане на действия в рамките на компетенциите им.

Според изводите в доклада с подписания меморандум, определен като необвързващ, са поети ангажименти, с които се дава възможност на фирмите, страна по него, да придобиват информация, да изразяват становища и де факто да имат съществена роля при определяне посоката на развитие на стратегическия за българската икономика и националната сигурност сектор енергетика. По този начин са създадени потенциални условия за настъпване на риск за енергийната, респективно националната сигурност на България.  

В доклада се посочва още, че клауза в меморандума дава възможност на някоя от фирмите да предяви претенция към България в следващите две години, независимо че са предприети действия за неговото прекратяване.

Заключението на доклада е, че подписването на Меморандума между България, представлявана от Министерството на енергетиката, и фирмите Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation, без да е информирана ДАНС и без да е изискана проверка относно собствеността, статуса и капиталите на тези фирми, излага на риск енергийната, респективно националната сигурност на страната, особено предвид новите данни, изнесени от ДАНС на закрито заседание на 29 ноември 2022 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase