Снимка: архив, БГНЕС

За БСП основен приоритет е да гарантира политическата стабилност чрез съставяне на редовно правителство, но очевидно всички гледаме към третия мандат и там е последният шанс, обяви в декларация от името на ПГ на левицата лидерът на партията Корнелия Нинова.

Още по темата
"Ние бихме го нарекли мандат на разума, нека да се опитаме да сложим край на политическата нестабилност. Нека това да е стъпка към стабилизирането на парламентарната република, защото тя е в опасност. Имаме пълзяща и овладяваща еднолична власт, която се движи по ръба на Конституцията", посочи тя.

Нинова очерта и законодателните приоритетите на БСП, а те са свързани с образованието, културата, децата, възрастните хора, здравеопазването.

"Крайно време е да наблегнем на качеството на образованието и на връзката му с икономиката. 1% от БВП за култура. Да премахнем търговията в здравеопазването и здравноосигурените да не доплащат. Майчинството да е толкова, колкото е минимална заплата, младите до 26 години да не плащат данъци, подобряване на условията на труд, крайно време е да определим понятието "енергийна бедност" и разбира се пенсиите", посочи соцлидерката.

Според нея, за да се случи всичко това, трябва да има работеща икономика и заради това НС трябва да приеме законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

"В последните седмици зад фасадата ПВУ се прокарват лобистки закони, които нямат нищо общо с Плана, а обслужват частни интереси", предупреди Нинова.

Тя посочи, че приоритет за БСП е и членството в Шенген.

"Тази сесия може да върне разума, да даде стабилност и перспектива за страната, да гарантираме националното достойнство на България на международната сцена или да задълбочи кризите и да тласне страната в безпътица. Кое от двете ще се случи зависи от нас", обобщи Нинова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase