Снимка: БГНЕС
fallback

За мен е удоволствие да ви посрещна в президентската институция в първия работен ден. Искам да изразя своето задоволство от факта, че само три седмици след моето посещение в Истанбул, двете ресорни министерства успяхте да реализирате нашата политическа воля в конкретно споразумение. Това споразумение е историческо за нашите страни, защото за първи път дава възможност на чужда компания да получи достъп до терминалите за втечнен газ на Турция и газопреносната система на страната.

Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с министъра на енергетиката на Турция Фатих Дьонмез, предаде БГНЕС.

Радев отбеляза, че споразумението отваря нови перспективи за сътрудничество. Той добави, че по време на пресконференцията на 9 декември той е казал, че България и Турция споделят обща отговорност - "не само за постигане на сигурност и диверсификация на енергийните доставки за нашите две страни, но и за европейските съюзници", уточни той.

По думите му днешното подписано споразумение е стъпка в задълбочаване на сътрудничество между двете страни. Радев добави, че България и Турция имат амбиции за развитие в енергийната сфера.

Фатих Дьонмез изказа своята благодарност, за това, че са ги приели в днешния натоварен ден. "Преди всичко бих искал да предам поздравите и пожеланията на нашия президент по случай новата година. Нашето желание е 2023г. да бъде година, в която сътрудничеството между двете страни да се задълбочи още повече. Трябва да отбележим, че новата година започна много добре и доказателство за това е споразумението, което днес беше подписано", обясни той.

Министърът на енергетиката на Турция уточни, че са проведени срещи с нашия министър на енергетиката Росен Христов, както и с премиера Гълъб Донев. "Надявам се, че отношенията между двете страни в областта на енергетиката ще се ускорят в най-скоро време", подчерта той и добави, че сътрудничеството между България и Турция ще бъде добър пример за страните в региона. "Турция предвид своето географско положение и инфраструктура, с която разполага е готова да съдейства с доставките на източниците от регионите на Каспийско море, Близкия изток и Източното Средиземноморие. Тук има нужда и от нови проекти, за да може тези доставки да бъдат по-големи и ефективни. Готови сме за сътрудничество с България", категоричен е той.

Дьонмез добави, че друга възможност за сътрудничество е свързана с възобновяемите енергийни източници. "Нашето желание е да насърчаваме частния сектор да направи инвестиция в тази сфера", каза още той.

Радев отбеляза и още един важен проект по инициатива на България. По думите му това е проект, който ще позволи с минимални средства и веднага да започне преносът на природен газ от Азербайджан към Европа. "По инициатива на България в този проект се включиха Румъния, Словакия, Унгария и Австрия. Турция има важна роля за реализацията на този проект, който е изключително важен за ЕС", каза държавният глава и посочи, че "това е важен повод за разширяване на нашето сътрудничество", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 1 година

айде новата 500-летка се задава

31

Анонимен

преди 1 година

Историческо е пак да почнем да купуваме руски газ, но тайно, през Турция. Защото турците внасят от Русия. Само русофил като Радев може да се радва пак от руската ни зависимост.

30

9689

преди 1 година

Защо никой не казва за цената на това удоволствие?Този втечнен газ ще бъде в пъти по скъп,ще печелян поставени лица.Да му мисли потребителя.

fallback