Още в първия работен ден за Новата година се връчва и втория мандат за съставяне на редовно правителство. След неуспеха на ГЕРБ да състави кабинет, той ще бъде получен от "Продължаваме промяната".

"Лошо правителство няма да е голям късмет за България. Големият късмет ще бъде силна изпълнителна власт, зад която да стои силен парламент. За жалост, няма много надежди по този мандат, даже е предварително обречен от самото начало. Издава кризата, която "Продължаваме промяната" изживява – на политическа идентичност, на съюзници. Те по-скоро ще бъдат жертви на това, в което обвиняваха другите -  на изолацията", заяви политологът Цветанка Андреева в студиото на "България сутрин".

Още по темата
"Твърде много ограничения си създадоха политическите партии и все още се намират в клетка. Когато си в такава ситуация, ключето всички виждат в изборите. Надяват се картите да бъдат различни, но има голяма хипотеза те да не са различни", посочи политологът проф. Антоанета Христова за Bulgaria ON AIR.

Според нея, когато погледнем всички партии, само най-малката е готова на всичко, но по този начин си губи физиономияta и става слаба за лице на компромисно и силно правителство. A вариантът "Български възход" успешно да разиграе картите си за правителство вече е почти отпаднал. От нейна гледна точка ДБ също не е възможност, защото е начертала големи "червени линии" и не може да води ефективни преговори, затова най-честно да получи мандата е третият – ДПС.

По думите на Цветанка Андреева третият мандат е играта на президента и Радев би връчил мандата на БСП не толкова от уважение към Нинова, а като заявка, че той е левият лидер в България.

"Той консумира в момента много голяма власт, която може да употреби в две посоки. Той все още не е решил каква да бъде посоката, защото сътвори доста големи проблеми на държавата и го осъзна. В едната неговите играчи ще продължат да копаят пътя по посока на президентска република. От другата страна, той наистина остава в бъдеще да бъде лидер на лявото, но то не предполага Корнелия Нинова. Затова мандатът може да изиграе 2 функции на БСП – да докаже слабостта на лидера в момента и да заяви, че Радев е част от левите", смята проф. Христова.

"Той се озова в изолация, която е свързана с позицията му по отношение на войната в Украйна. Румен Радев получи много ясни знаци, че неговата позиция спрямо Русия не е това, което евроатлантическите съюзи очакват от България. Това, което ще бележи следващата година, са най-вероятно предсрочни парламентарни избори. Местните избори ще бъдат рубикон за идентичността, за оцеляване на политическите партии. Кризата ще се реши тогава, когато партиите станат диалогични и когато ще търсят аргументи да правят съюзи", каза още Цветанка Андреева.

"Идеята да поставим това, което политиците направиха с този дебат – хартиена бюлетина или машинно гласуване – особено тези, които изведоха хора на улицата тогава, беше да дестабилизират вярата в изборите като демократичен механизъм. Какъв инструментариум ще изберем, за да проведем избори, не е толкова важно, а честността на вота да бъде защитена. Важно е хората да получат механизъм, който според тяхното лично разбиране е легитимен да представи гласа им", подчерта Андреева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase