Ако има нещо, което може да кажем със сигурност за отминаващата си 2022 година, то е, че болестта на политическата ни система продължава с пълна сила. Има ли лек за това?

По думите на бившия здравен министър д-р Стефан Константинов нищо съществено не се е случило в държавата и че това е било период на безвремие и на разбита илюзията, че ще дойде нещо на политическия небосклон, но само влизаме от избори в избори и репродуцираме едни и същи резултати.

"Иска ми се да има на нашата политическа арена нещо, което всички хора да харесват, и аз да бъда също един от тези хора. Ако е само да участваме в предизборни кампании, това не ме блазни. Смисълът в политиката е не да участваш в предизборни кампании и да те дават по телевизора, а да направиш нещо добро за хората. Проблемът е, че точно този процес не се случва при нас", категоричен е гостът пред Bulgaria ON AIR.

Според него на политиците не им остава достатъчно време да помислят в тази насока и не могат да сформират правителство, а то е това, което ще може да претворява вижданията на политиците. Като друга причина д-р Константинов изтъкна, че политиците са отражение на обществото, а нашето е дълбоко объркано и като такова излъчва дълбоко объркани кадри, които започват да управляват държавата.

"През 10 години се появяват партии, които заявяват готовност нещо да променят. Последната сериозна партия, която се появи, беше ГЕРБ и тя управлява неслучайно много дълго време и наистина направи много неща. Минаха 10 години, хората се умориха, появиха се нови хора, които грабнаха обществото", подчерта д-р Константинов.

По думите му ГЕРБ не са в изолация, защото са спечелили изборите. Те са сериозна партия и искат останалите да ги покажат, че са в изолация, като по този начин прожекторът падне повече върху тях. Той смята, че предизборните кампании са се градили на отрицание.

"Това, което се случи последната година, такъв аналог, никога не е имало по времето на ГЕРБ - такава безпардонност, наглост и незачитане на интересите на обществото не се е случвало. Никога не е имало такава злоупотреба с властта, пилеене на обществен ресурс. Надявам се все пак да им уврат на политиците мозъците и да седнат да се разберат", посочи гостът.

Той отбеляза че алтернативата на служебно правителство въобще не е по-хубава и че нищо добро не се случва.

Той се надява в политиката да застанат начело хора, които искат да се запишат в историята с нещо смислено и с добро.

Гледайте целия разговор във видеото тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase