Снимка: БГНЕС

Посещението на министъра на отбраната Димитър Стоянов е израз на ясната позиция на страната ни като държава, която предоставя оръжие, но и като член на НАТО и на Европейския съюз. Това заяви пред БНР председателят на Софийския форум за сигурност и бивш зам.-министър на отбраната Йордан Божилов.

По думите му визитата на военния министър е резонна. Войната на Русия срещу Украйна не е двустранен проблем, тази война е предвестник на ново пренастройване на системите на международните отношения, на архитектурата за сигурност в глобален мащаб, поясни той.

Още по темата
Според него все по-често се говори за края на военния конфликт. Божилов посочи, че по всяка вероятност ще се търсят решения, включително Русия да изтегли войските си от окупираните територии. Той уточни, че рамката на преговорите ще зависи от Украйна.

Божилов коментира и решението на НС да се предостави военна помощ на Украйна. Няма нищо противоконституционно в решението на парламента Министерският съвет да бъде ангажиран с доставянето на военната помощ, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase