Снимка: БГНЕС

Следващата година инфлацията вероятно ще е средно 10-15%, но за потребителската кошница обаче не очаквам значителни промени. Когато се дават пари на всички, това не променя ситуацията.

Още по темата
Помощите трябва да са само за нуждаещите се. Бих махнал отстъпката за гориво, както и за ток за бизнеса, бих махнал почти всички решения. Това каза икономистът Красен Станчев за Нова Нюз.

"Когато повишавате минималната заплата и извършвате по-високи пенсионни плащания при висока инфлация, се стига до обезценяване на парите. Инфлацията за пенсионерите е по-ниска от това, което са получили като увеличение на дохода за последните 16 месеца. Само с целенасочена политика от 200-300 млн. за помощи, неравенството би се намалило с 1/10. Общите помощи за всички могат да минат 9 млрд. лева годишно, което е безсмислено", смята той.

Според него помощи за гледане на дете не бива да се дават на хора с високи доходи. "Винаги на края на годината се харчи повече - излизат спестявания. Нивата на личната инфлация - в малката потребителска кошница, са по-високи от средната. Заменянето на инфлацията с пари от бюджета не влияе на ръста на цените", подчерта Станчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase