Снимка: БГНЕС

Не трябва да се обвързват Шенген и Еврозоната, каза пред БНР Цветелина Пенкова, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент.

Тя не вижда причина за притеснения относно критериите за влизането на страната ни в Еврозоната. "Не мисля, че има притеснение в тази посока. Най-големите въпросителни остават около условието по отношение на инфлацията и инфлационния натиск. Разбира се, в ситуацията, в която сме - на тази безпрецедентна криза, този инфлационен натиск не е типичен само за България, а напротив - за целия ЕС и за цялата Еврозона. Индикациите, които имаме от европейските институции, са, че това се взима под внимание. Не очаквам на техническа основа да има такива проблеми. Бюджетната дисциплина и дефицитът трябва също така да се съблюдават. Това до голяма степен е задача и на българската държава", обясни Пенкова.

Още по темата
Тя отбеляза, че повишаването на доходите е една от възможностите, които Еврозоната предлага, като сред причините за това е, че се засилва инвестиционната активност. "Бидейки част от тази общност, се създава една по-сигурна и качествена институционална среда, създава се усещане за стабилност във финансовата система. Не бива да се пренебрегва факта, че бидейки част от Еврозоната, до голяма степен всички видове транзакционни такси намаляват значително. Това в България се равнява на малко под 1% от БВП като разход, който в момента отива за такъв тип такси", посочи евродепутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase