Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът няма да обсъди днес проекта на специален законопроект, който предвижда контрол върху вноса и износа на руски петрол, за да не се злоупотребява с изключението, направено от Брюксел специално за България, когато беше наложено ембаргото за руски стоки.

Предложението за закона е на ДПС. Йордан Цонев обаче обясни, че липсват доклади на две парламентарни комисии, така че проектът не може да бъде обсъден днес, въпреки че първоначално беше включен като точка от дневния ред на НС.

Ако този закон бъде приет, на практика ще забрани на “"Лукойл Нефтохим Бургас” да изнася продукти от преработен руски петрол, което, според служебното правителство, Еврокомисията не ни забранява.

От „Възраждане“ пък поискаха президентът Румен Радев да свика спешно КСНС във връзка със заплахите за енергийната сигурност на страната.

Ивайло Мирчев от ДБ заяви, че България трябва да се държи като достойна страна особено в условия на война и когато на Европа й е трудно.

Според него е недопустимо една частна компания да упражнява натиск върху правителството, да заплашва, че ще затвори мощностите си и няма да има горива в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase