Снимка: БГНЕС

Разговорите за Изборния кодекс ще продължат и след окончателното приемане на законопроекта, заяви в БНТ Тома Биков от ПГ на ГЕРБ-СДС. Според него измененията в изборните правила се случват прекалено често и невинаги напълно обмислено.

"Ние защитихме последните дни теза, която защитаваме от година и половина - връщането на смесеното гласуване докато не се намери по-подходящ вариант за това едновременно всички граждани да могат да упражнят правото си на глас, да бъдат гарантирани честни избори и да се вдигне доверието в изборния процес.

Още по темата
Със сигурност тези разговори ще продължат и след приемането на Изборния кодекс и се надявам да достигнем до консенсус, колкото и трудно сега да изглежда това", изтъкна той.

Според него хартиеното и машинното гласуване са се превърнали от технически въпрос в тези за политическо противопоставяне. Според него е необходимо опростяване на изборните протоколи от гласуването с хартиени бюлетини, за да се реши проблема с високия процент грешки в документацията.

"При участие на над 150 000 души в изборния процес изборите не могат да бъдат фалшифицирани. Всяка партия си има представители в Изборната комисия. Да, грешки може да бъдат направени, това не са хора от професионалната изборна администрация. Ако има грешки, трябва да се опитаме да ги улесним - да направим по-прост протокол", призова той.

След като получи първия мандат, е редно ГЕРБ да предложи проектокабинет за гласуване в пленарната зала, коментира още Биков. Какъв ще е съставът му ще стане ясно след връчването на мандата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase