Снимка: БГНЕС

Водихме един дълъг разговор с парламентарната група. Чудех се много, когато на правната комисия приехме предложението на ПП и Кирил Петков за КПКОМПИ, защо излязоха от комисията. Всъщност, те са си търсили повод. Повод да счупят и последното работещо като институция в България Народно събрание. Това е нашият прочит на нещата, заяви на пресконференция в централата на ПП ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов.

"Атентат срещу демукрацията е да се нарече ангажимент, приет пред избирателите, за смесено гласуване с машини и с хартия... Това може ли да е атентат срещу демокрацията? Защото така беше обявено сутринта по телевизията. Аз искам 2021 г. да ви припомня, когато беше извършен точно такъв атентат срещу нас. На Распети петък, след 15-часово заседание в зала, сега е комисия и залата може да промени всичко, което комисията предложи, бе приет изборният кодекс и сутринта осъмнахме с решението публикувано в държавен вестник. Тогава, когато на първата парламентарни комисии и с калния бутуш мачкаха правото на хората да гласуват, тогава нямаше такива заглавия. Да, имаше драматизъм, не нужен. Да, спокойно можеше да прекъснете заседанието, на сутринта да продължите, но така сте решили", заяви лидеръг на ГЕРБ.

Още по темата
"Вчера, след като разговаряхме с парламентарната комисия, ние ясно декларирахме, че ако един ден влезе в зала този изборен кодекс, ГЕРБ и СДС ще оттеглят оставането на обществения съвет, оставането на район чужбина, защото ако някой сега си направи труда да провери какво означава "район чужбина", ще разбере, че то значи нищо. Но вчера беше промотирано все едно забраняваме на българите в чужбина да гласуват. Лъжа! Могат да гласуват", каза още той.

"Според мен те си търсят повод да излязат от парламента, да отидат на избори, защото апокалипсиса след тях е непоправим. Кирил и Асен го знаят прекрасно това нещо. И ДБ го знаят, но са приели тактиката на мълчанието", заяви Борисов.

"Ние от хартиената бюлетина няма да се откажем", категоричен бе бившият премиер. "Няма да се откажем и от машинното гласуване. Затова още преди седмица казахме да въведем същите машини, които са в САЩ, Великобритания, а не тези на Мадуро с неговите софтуери. Нямаме им доверие. Ние по никакъв начин нямаме доверие на машините на Мадуро."

"Моето предложение към колегите от другите парламентарни сили е още днес да се отвори пред медиите нова тема, не само за изборния кодекс", каза Борисов и припомни, че арбитражният съд е осъдил Финландия по договора й с "Газпром". "Ако същия съд или подобен отсъди такова нещо и за България, ние ще трябва да платим на 2 млрд. лева, защото договорът е вземи - плати. Без парламент от кой бюджет ще ги вземат тези пари?"

"Те не влизат в зала да си предават тези, това е най-безотговорното. До там я докарахме, че да показваме кой е най-безотговорен ли днес? Те ги нямаше и за "Шенген". Благодарение на Рашков и ПП разградиха границата", заяви Борисов и припомни, че преди отново са разделяли България и Румъния, но България е влизала в най-добрите класации.

"Направете усилия за направим последен опит за връщане на здравия разум. В противен случай парламента ще спре да работи и дори удължаването на бюджета няма да мине. Така си мисля. Ние не сме гласували и не сме инсталирали машини, които със стотици намирахме по складовете и изписваше "дневникът е подправен". Флашките в една торба ги разнасяха хората на Бойко Рашков в чужбина. Къде са ходили, кой ги е гледал, как има контрол след това. Въобще тази тема не се повдига", допълни той.

“И от страна на БСП, ПП-та и ДБ-та са в изолация. Ще има ли успешен трети мандат, ще има ли правителство. Няма как само ние с 67 депутати да се държим отговорно. Ние предлагаме, предложенията са минали само в комисия, тепърва ще минават в зала- там да направят промяна. Не е въпросът обаче какво ще се приеме или не, въпросът е да се скрият”, заяви още Борисов.

“Ние победихме с техните вътрешни министри, с флашки, с техните изборни правила, с всичко. Днес парламентът няма да работи, няма да има правителство, срещу какво протестирате и какво се опитвате да направите? Прав ли е Радев да има президентска република, прав е, след като не можем да се разберем. Нека да върнем здравия разум и да направим всичко възможно, за да се решат кризите”, подчерта още Борисов. Лидерът на ГЕРБ призова в парламента днес партиите да проведат разговори, да се изработят общи точки какво ще се прави занапред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase