Снимка: БГНЕС
fallback

От името на ПГ на ГЕРБ Делян Добрев призова президента Румен Радев да свика спешно Консултативния съвет по национална сигурност заради затварянето на част от въглищните централи.

"Енергийната сигурност е част от националната сигурност. Ангажиментите в Плана за възстановяване и устойчивост застрашат енергийната сигурност и икономиката на страната, компетентните институции да търсят виновните, а ние сме длъжни да търсим решения преди да е станало късно и викването на КСНС не търпи отлагане", обърна се от парламентарната трибуна Добрев към президента.

Добрев цитира страница 113 от Плана, където е записано, че до 2025 г. трябва да се редуцират емисиите с 40% .

"За да изпълним Плана трябва да се намали наполовина произведения от въглищните електроцентрали ток. Това означава с 53% процента по-малко произведена електроенергия от тях или 76% от въглищните централи в България трябва да се затворят", пресметна той.

Добрев добави, че износът на ток от България тази година е рекорден.

"През 2022 г износът е почти толкова с колкото трябва да намалим производството до 2025 г т.е. забравяме за износа на ток, една от малкото стоки с висока добавена стойност, която изнасяме. Нещо повече България ще стане вносител на ток, ако има откъде, защото нашите съседи изпитват недостиг на ток", добави Добрев.

"3,2 млрд евро е износът на ток за 2022 г., това е сумата, която ще загубим на година след изпълнението на тази точка от Плана. Със същата сума ще се наруши и търговският ни баланс, това са над 7% от износа на България и БВП ще се свие с 4%", пресметна още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Аноним

преди 1 година

Няма държава вече 2 год черепите победиха токът ще стане както в другите европейски държави скъп

14

gg

преди 1 година

да затварят вългищата ;) тамън най-накрая американските тецове ще умрат! : ))))Амин!Колкото до електроенергията, има решения - АЕЦ Козлодуй(затворените блокове) и/или АЕЦ Белене(да се завърши). "Добрата" стара франция имат над 20 АЕЦ-а... и не спират да строят, така че ще им се наложи да се примирият с нашите стига да има достатъчно силен управляващ ;) + това залагайки начело националния интерес, няма да има нужда внасяме ел.енергия, просто ще се редуцира износа ;)

13

хмм

преди 1 година

само да попитам , гербавите тези неща чак сега ли ги разбраха или докато бяха на власт не ги интересуваше.

fallback