Снимка: БГНЕС

"Не смятам, че Шенген е загубена кауза. Напротив! Очаквам, че усилията на страната ни ще бъдат възнаградени и до края на годината България ще стане член на Шенгенското споразумение. От това печелят не само българските граждани, но и цяла Европа", това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев.

Служебният министър-председател припомни, че техническите критерии за Шенген са изпълнени от България още през 2011 г.

"Последната проверка, която беше направена между 11 и 14 октомври още веднъж доказа това. Във всяка една държава има проблеми, които трябва да бъдат решавани, включително с организираната престъпност и корупцията, но това са елементи и системи, които не трябва да се пренасят към условията за членство в Шенген", каза той.

Според премиера дори ползите за Европа от нашето членство биха били много по-големи, отколкото за България, защото страната ни „има уникално положение, което ѝ дава връзка както със страните от Южен Кавказ, Черноморския регион, Азия, Близкия Изток, Африка.

„Така че това е уникален шанс за Европа и ако България стане пълноправен член, много по-бързо ще се придвижват стоките, суровините, хората през границите“, заключи служебният премиер.

"Какво ще дадем на Украйна ще покаже анализът на Министерството на отбраната", каза Донев.

„Народното събрание задължи правителството да изготви такъв анализ и да покаже какво военнотехническо оборудване и помощ може да бъде предоставена на Украйна“, посочи Донев и подчерта, че служебното правителство е взело решение и вече е предоставило на Украйна хуманитарна помощ, медикаменти и други санитарни материали в помощ на пострадалите, както от военните действия, така и за цивилното население.

"Българската армия по никакъв начин не трябва да отстъпва от своите способности такива, каквито те са заложени още от чл. 9 от конституцията на Република България и да гарантира суверенитета, сигурността и териториалната цялост на България, както и да изпълни ангажиментите по чл. 3, които има по Договора от Вашингтон, според който всяка държава трябва да гарантира своята боеспособност", каза още той.

„Този анализ е много сложен и той трябва да отчете всички рискове, които седят пред въоръжените сили на България“, каза служебният премиер пред Евронюз.

Гълъб Донев смята, че границата ни е сигурна и припомни, че българо-турската граница е най-голямата сухопътна граница на ЕС.

"Ние имаме над 1000 души жива сила, които я охраняват. Всеки ден мъжете и жените там полагат неимоверни усилия на този труден, тежък терен. Оградата има нужда от ремонт и ние заделихме необходимия ресурс", изброи Донев. По думите му в момента българската граница е подложена на най-тежкия мигрантски натиск от началото на кризата през 2015 г.

По думите му е необходимо страната ни да поиска "малко повече солидарност" от страните-членки на ЕС, включително и във финансово изражение.

"Защото до момента българската държава е отделила през бюджета, през парите на българските данъкоплатци над 1 млрд. лева, за да се охранява тази граница и да се гарантира сигурността на ЕС", отчете служебният премиер.

"България не е изгубила инерция в подготовката си и за еврозоната", смята министър-председателят.

„Решението, гласувано в парламента, показва, че по тази тема в парламента няма разногласие“, посочи той и заяви, че е оптимист, че България ще изпълни всички критерии и ще бъде приета за член на Еврозоната от 1 януари 2024 г.

По отношение на инфлацията Донев изрази очакване, че е възможно нивата й не само да растат, но и да намаляват - в зависимост от развитието на геополитическата обстановка. Той призна, че покачването на цените е тревожно, но напомни, че то се случва навсякъде в Европа.

"Ако вземем за пример само горивата – те участват в в определянето на цените на всяка една стока и услуга. Така че за служебното правителство беше първостепенна задача да ограничи ръста на цените на горивата, даже да ги намали, така че да може това намаление да бъде почувствано и да се отрази на останалите стоки", коментира Донев.

Той заяви, че България има най-ниската за месец ноември цена на природния газ в Европа и даде да се разбере, че все така не планира служебното правителство да внесе нов проект за бюджет, въпреки настояванията на част от политическите сили.

"Служебното правителство внесе т.нар. Удължителен закон за действие за бюджета от 2022 г. Това гарантира, че всички плащания, свързани с работни заплати, социалните плащания, данъчни облекчения, ставки, ще бъдат запазени. И че всички нива на разходи, достигнати към момента, ще продължат да се изпълняват и през 2023 година", успокои Донев.

Той заяви, че е работа на редовно правителство да подготви свой бюджет, и през него да проведе своята политика, свързана с услугите и социалните плащания за гражданите и за бизнеса.

„Ние имаме своите стратегически цели за развитието на България, за това да гарантираме сигурността и спокойствието на българските граждани, да гарантираме на бизнеса, че той ще функционира нормално и това го доказваме само за по-малко от 100 дни, тъй като българският бизнес не изпитва трудностите, които изпитва бизнесът в голяма част от ЕС“, посочи служебният премиер.

По неговите думи служебното правителство, което управлява без парламент, има много по-голяма отговорност и натовареност, отколкото едно редовно правителство. Гълъб Донев смята, че най-добрият изход от политическата обстановка в момента е сформиране на редовно правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase