Снимка: БГНЕС

За изнудването на строителния предприемач Александър Ваклин и получаването на подкуп от 75 000 евро, на по пет и четири години ефективно са осъдени и Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

Още по темата

Бившата кметица на софийския район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, както и Петко Дюлгеров, окончателно са осъдени за корупция – искане и получаване на подкуп в размер на 75 000 евро. Това е решил състав на Върховния касационен съд, който ги осъжда ефективно, съответно на 6 години, 5 години и 4 години. Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване. Предстои присъдата да бъде публикувана на сайта на съда, предава БГНЕС.

Тримата бяха задържани в центъра на София на 17 април 2018 г. като от автомобила, в който пътуваха Иванчева и Петрова, бяха иззети предварително белязани банкноти от евро, дадени от изнудвания строителен предприемач Александър Ваклин. Като кмет и заместник кмет на „Младост“, Иванчева и Петрова бяха обвинени, че са принудили Ваклин да им даде подкуп в замяна на издаването на строително разрешение. Ролята на Петко Дюлгеров, който в миналото също е бил кмет на район „Младост“, е била на посредник.

Разследването беше едно от първите, които Специализираната прокуратура проведе по линия на противодействието на корупцията съвместно с КПКОНПИ. По това време ръководител на спецобвинението беше настоящият главен прокурор Иван Гешев.

Арестът на Иванчева и Петрова, последван от задържането им в предварителния арест, доведоха до протести в тяхна защита и опит за натиск над държавното обвинение и съдебните състави, гледали наказателния процес. Иванчева и Петрова до последно твърдяха, че са невинни и се обявиха за жертви на борбата с корупцията. Случаят беше ползван и за аргумент при ликвидирането на органите на спецправосъдието, решението за което бе прокарано в предходния парламент. В крайна сметка обаче – три съдебни инстанции – несъществуващите днес Специализиран и Апелативен специализиран наказателен съд, както и Върховния касационен съд, издадоха ефективни наказания на тримата подсъдими за извършването на корупционно престъпление. Разликата е в размера на наказанието, тъй като на първа инстанция Иванчева бе осъдена на 20 години лишаване от свобода, докато сега присъдата е намалена на 6 г., от която ще бъде приспаднат срокът на предварителния арест.

Иванчева, Петрова и Дюлгеров са приведени за изтърпяване на наказанията от служители на Главна дирекция „Охрана“ при правосъдното министерство.

Коментари Напиши коментар

249

фактология

преди 2 месеца

Тези го дават антикомунистически? Антикомунизмът е любим на живковата олигархия - станали капиталисти. Значи те правят хубаво нещо с антикомунизмът си, на мафията която ги вкарва в затворът. Но честните десни показват голяма наивност, и с дясното си работят за мафията - БКП.

248

фактология

преди 2 месеца

Дори да е вярно, че е искала пари, това не е корупция, а опит за корупция. Къде е видеото, на това?-гешев:"седнаха, пиха кафе, два часа, взеха си парите, посредникът си взе 14 хил. евро от тези 70 хил. евро" ................. НЕКА НА 14-НОЕМВРИ ДА СВАЛИМ ГЕШЕФ И МАФИЯТА.

247

фактология

преди 2 месеца

Тя издържа перфектно полиграфа, НЕВИННА Е!! Има видео което доказва подхвърлянето. Ваклин е декларирал до сега само 1000 лева печалба, тоест платил е за 30 години само 100 лева данъци. Иванчева е платила всичките си данъци, изрядна.