Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед

Започна официалната среща на външния министър Николай Милков с колегата му от Северна Македония Буяр Османи.

„Радостен съм да приветствам с добре дошъл моя добър колега и приятел министър Буяр Османи. Неговото посещение се случва в един много важен период. И двете държави са изложени на значителни външни въздействия от връхлитащите ни кризи от всякакъв характер. Нашите отношения преминаха през сложни периоди. Да върнем един позитивен ред в двустранните отношения с РС Македония. Оказва се, че е налице една атмосфера, която не е позитивна. Искаме да я премахнем”, заяви по време на срещата Милков. И съобщи, че с Османи са коментирали ситуацията с клубовете, но и големият стокообмен, който надхвърля 1 милиард евро.

„Спряхме се на ролята на България като газов хъб на Балканите, както и на редица други положителни теми, като покупката на ток от България", заяви още министър Милков.

Министърът на външните работи на РСМ е на работно посещение в София. По време на двудневната си визита в България той ще проведе срещи и с премиера Гълъб Донев, както и с лидерите на основните политически партии, представени в парламента на България, Бойко Борисов, Кирил Петков, Мустафа Карадайъ, Корнелия Нинова, Христо Иванов и Стефан Янев.

На срещите се очаква да бъдат обсъдени темите, свързани с двустранните отношения, изпълнението на задълженията, поети с Протокола и Договора за приятелство между България и Северна Македония, актуалните геополитически предизвикателства и съюзничеството в НАТО, както и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в областта на икономиката.

Министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи заяви, че определени кръгове в България имат териториални претенции към РСМ и към идентичността на гражданите в страната.

Така той отговори на въпроса на БГНЕС докога македонските политици ще манипулират народа на страната, че България има претенции към идентичността на съвременното население.

Той определи като най-чувствителна темата в РСМ, че някой отправят предизвикателство към националната идентичност и език. Според него трябва да се отдръпнем от тази дискусия и само тогава ще се отвори истинска възможност за решаването на въпросите, включително и в рамките на Смесената историческа комисия.

„Македонците трябва да почувстват топлина и приятелство от страна на България по отношение на тези въпроси. Вярвайте, че тогава ще се отворят за решаване всички въпроси за двустранно сътрудничество, включително по имплементацията на Договора за приятелство“, каза Османи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар