Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Продължава тенденцията да се търси виновник за нови предсрочни избори, коментира политическата ситуация в страната политологът Георги Киряков.

Според него политиците внимават кога ще бъде насрочен предсрочният вот:

"Те не искат избори по Коледа. Най-ранната дата, на която искат да са, е през март. За да е минал периодът на високите сметки за отопление през зимата. ... Това е единствената цел на това бавене и тупкане на топката от страна на президента. Защото и на Румен Радев не му се искат избори по Коледа, и на партиите не им се искат избори по Коледа", обясни той пред БНР.

Още по темата

По думите му чака се третият мандат, чака се на кого ще го даде президентът, за да направят партиите калкулации дали да направят опит да съставят правителство на базата на консенсуса, който постигнаха около хартиената бюлетина и около избора на Вежди Рашидов за председател на парламента. Той уточни, че няма подготвена партия за поемане на отговорност с третия мандат да състави правителство.  

По думите на Георги Киряков "партиите си правят сметка да дадат третия мандат на "Български възход", които са абсолютно всеядни на този етап и казват, че са готови на всичко, за да има страната управление": "Това управление ще бъде краткосрочно, защото изключително трудно ще се постига съгласие".

Политологът коментира поведението на ГЕРБ, която "в мечешката си прегръдка" задушава своите най-големи противници: "Единствената партия, с която не постъпва така, т.е. да я стисне в мечешката си прегръдка, това е ДПС. Виждаме, че там е стратегическото сътрудничество във властта в България".

Румен Радев е тактически противник на Бойко Борисов и няма сериозен повод да се мисли, че те са постигнали стратегическо съгласие, смята той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase