Продължават опитите за съставяне на управление у нас. Възможно ли е управление с участието на ГЕРБ и "Продължаваме промяната"?

"Ако "Продължаваме промяната" продължава да твърди, че няма да управляваме заедно, това означава, че отиваме на избори. Или те биха могли в последния момент да изберат друг коалиционен партньор. Математиката в този парламент показва, че без една от трите формации - ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" не може да се съберат необходимите 121 гласа. Ние заявихме още в началото, че най-добрият вариант е създаване на правителство на евроатлантическото мнозинство. То е възможно, но трябва да седнем да откроим политиките, зад които застават всички формации", заяви председателят на СДС Румен Христов в ефира на "България сутрин".

По думите му тези 16 политика на "Продължаваме промяната" са разгледани от ГЕРБ-СДС и първите 12 са добри, пожелателни и биха се харесали на всеки, но като се стигне до 13-а точка, която говори за бюджетния дефицит, тези разходи няма как да се покрият.

Още по темата
"Парламентът е фрагментиран, но в политиката трябва да се говори, да има срещи, обсъждания и да се търсят допирни точки. Вариантите са три - правителство с първата политическа формация, с втората и трета политическа формация, предложена от президента. По Конституция ние не можем да въздействаме на президента коя политическа партия да избере. При правителството на малцинството на тези, които управляват, е много трудно, но тези, които го подкрепят, са с много силно въздействие върху действията му. Във всеки един момент могат да го свалят", изтъкна Христов пред Bulgaria ON AIR.

"Време е обаче за преодоляване на егото, защото ако отидем напролет на избори, ще бъдем наказани всички. Българските граждани искат сигурност. Имаме тежката задача да преодолеем различията и да намерим общото развитие. Ние сме добронамерени още от самото начало и направихме доста компромиси. Ако искат да променят визията, по която работи ГЕРБ, това може да стане само ако работим заедно", коментира Румен Христов.

Лидерът на СДС е категорично против президентската република.

"Бил съм 5 години главен секретар на администрацията на Петър Стоянов. Познавам институцията. Президентска република е най-лошият вариант за една млада демокрация като България. Оставам с чувството, че се работи да няма правителство в България, а да има служебен кабинет", каза гостът.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase