Снимка: БГНЕС

Смесеното гласуване – с машини и с хартиена бюлетина, е най-лошият вариант. А внесеното в момента предложение „е изключително лошо”.

Още по темата
Това смята Стоил Цицелков, председател на обществения съвет към ЦИК в коментар пред Нова.

„Отново искат да смесим резултатът от хартия и резултатът от машината в един протокол. Последният път, когато беше така, имаше РИК-ове с 90% сгрешени протоколи. Това е безпрецедентно”, заяви Цицелков. Той призова да не се смесват резултатите от различните видове гласуване.

Преди това Цицелков разказа и за опита по света.

По думите му Германия и Ирландия са купили такива машини, но не са ги използвали.

„В случая на Германия, техният съд ги спря, защото няма лесен начин гласоподавателят да проследи своя глас към резултатите. Те не са имали отрязъка, който имаме ние”, обясни Цицелков.  

„Засега няма никакви сериозни сигнали, никой не е искал касиране, дори частично. Виждаме, че има частни фирми, които се справят.  И ЦИК, и Общественият съвет казват, че държавата би следвало да изгради капацитет, за да може сама да контролира. В момента тази частна фирма е контролирана по всички стъпки. Но комуникацията с обществото не е добра, щом има чувство на недоверие”, смята Цицелков.

Коментари Напиши коментар

61

Факт

преди 2 месеца

Има много съмнения относно използването на електроника по време на процеса на гласуване, защото хората се страхуват, че може да бъде хакната. Това легитимен страх ли е?Не, системата за гласуване не може да бъде хакната, тъй като принтерът за гласуване и броячът за гласуване могат да бъдат включени само от щепсел и не са свързани с интернет. Освен това нищо не се съхранява на компютъра и всичко може да се провери. Така например можете да поставите всеки преброен глас на правителствен сайт." !!!!!!!!

60

Анонимен

преди 2 месеца

В Германия на 83 млн. Население има 736 депутата, а тук на 7 млн. има 240 хрантутника, кому са нужни. Тези сегашните до тук никаква смислена работа нямат, зор да върнат хартията, а уж трябваше да я пестим за да пазим дърветата, оръжие за Украйна и си вдигнаха заплатите. Тези хора са ненужни на страната, те не я пазат и защитават, както и населението, а само си редят схемите. Всичко поскъпна в пъти, но те не вземат никакви решения. Изедници.

59

Анонимен

преди 2 месеца

Позитиви и негативи има и при двата вида гласуване. Важното е да не заставят хората да го правят само по единия начин. Трябва да имат право на избор, това е демокрацията.