Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България ще изпрати военна помощ на Украйна, решиха депутатите.

Министерският съвет трябва да подготви пакет от военна помощ за Украйна и да организира подписването на споразумение за предоставяне на необходимото военно оборудване (въоръжение, боеприпаси, техника) в съответствие с исканията на украинската страна и нашите възможности, като го изпрати за ратификация от Народното събрание (НС) веднага след подписването му.

На МС се възлага да внесе в НС всеобхватна програма за превъоръжаване на Българската армия, като се отчита предоставянето на въоръжение за Украйна и се предложат планове за заместваща техника от съюзниците ни в НАТО и ЕС. Затова правителството ще трябва да проведе и преговори със страните от алианса за предоставяне на заместващ или усилващ капацитет.

Атанас Славов от ДБ припомни, че коалицията внесе проекта на решение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна в първия ден на този парламент.

Според него предложението за оказване на помощ е закъсняло.

Решението за оказване на помощ за Украйна е и решение за укрепване на отбранителните способности на България, изтъкна той.

"Ние сме предложили 2% от брутния вътрешен продукт да се отделя за отбрана. Има също ангажимент за това, когато даваме наше въоръжение и техника за Украйна, да ползваме възможностите за заместваща техника и заместващо въоръжение. И, когато част от цивилизования свят казва: Ще ви даваме хуманитарна помощ, но оръжие, не можем - това е истинският цинизъм и се надявам, България да спре да взема цинична позиция", каза Славов.

Георг Георгиев от ГЕРБ подчерта, че именно военната помощ е тази, от която се нужда от Украйна и България може да осигури.

"И тук аз не бих се съгласил, че се чудим, дали нашите боеприпаси ще гръмнат. Не, напротив, българската военна индустрия е способна да произвежда много качествена продукция, която, за съжаление обаче, ние не се съгласихме да дарим на украинската страна, а само продавахме. В случая ще става въпрос, не само за нашата геополитическа и геостратегическа ориентация, ще става въпрос за самооценката на човешкото във всеки от нас или България наистина да бъде на правилната страна на историята", посочи той.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев обяви, че от партията подкрепят предложеното решение.

"Като смятаме, че в случая има два важни въпроса, върху които трябва да се се фокусираме  - от една страна това решение има ролята на политическа декларация за отношението ни към държавата агресор и държавата жертва,
втората е свързана със състоянието на отбранителните ни способности, тъй като предоставянето на военна помощ се намираме в хипотезата да намалим нашите способности", каза той.  

Даниел Митов от ГЕРБ предупреди, че Русия руши целия световен ред и ако тя успее никой в Европа не може да е спокоен за териториалната си цялост.

Христо Иванов коментира, че ситуацията, в която вече се намираме е нова.

"Започна нова епоха и тя е много по-сложна. Путин анонсира, че Русия ще преразгледа съществуващия ред в Източна Европа още през 2007 г. България трябва да поеме своя дял от отговорността за гарантирането на стабилността и мира в нашия регион", каза той.

От "Възраждане" бяха категорично против приемането на решението.

Ангел Георгиев го определи като огромна грешка в сферата на външната политика и дипломацията.

"Неразумното евроатлантическо мнозинство се опитва да въвлече България в конфликт", обвини той.

Според Николай Дренчев депутатите днес пишат историята на 48-ото НС по един недостоен и слугинажен начин.

"Да не влизаме в конкретика, защото ние ще вземем от нашите отбранителни способности, може да е оскъдно, но е работещо и ние имаме нужда от него", призова той.

От БСП също се обявиха против изпращането на оръжие за Украйна.

„Проектът на решение е прибързан и  чисто политически мотивиран без анализ за рисковете, до които води за страната и за българите. Това решение създава институционален разлом, защото президентът се обяви против изпращането на военна помощ. Това е решение на НС, което вероятно ще си отиде по Коледа. Това е колективна безотговорност,  за която цената ще плащат хората. В голямото си мнозинство българското общество не приема въвличането на страната в конфликта“, каза той.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова коментира, че напоследък въпросът за износа на оръжие се поставя като  като цивилизационен избор.
 
„Ние сме партия на мира и смятаме, че с предоставяне на оръжие, на която и да е от двете воюващи страни не означава мир. Повече оръжие означава повече война. Нашето виждане е, че трябва да се търсят мирни решения“, отбеляза тя.  

„Ние осъдихме агресията на Русия в Украйна и я нарекохме война, подкрепихме оказване на хуманитарна помощ и приемаме на бежанци, но винаги сме били против износа на оръжие за Украйна, защото това ни прави страна в конфликта. Ние спряхме решението за износ на оръжие за Украйна, защото бяхме в правителството“, каза Нинова.

Според нея позицията на БСП е ясна и последователна, на ГЕРБ също, на ДБ, ДПС също и тези партии заслужават уважение, защото излизат и си казват мнението пред гражданите.

Имало обаче промяна в позициите на ПП и на „Български възход“, а това означавало и излъгани избиратели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase