fallback

Общ преглед
В Деня на народните будители пред сградата на президентството се състоя традиционната церемония по издигане на националното знаме.

Държавният глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част. Гвардейският духов оркестър изпълни националния химн.

В Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът отправи приветствие по повод празника.

"Кое сродява Свети Иван Рилски, Матей Преображенски, Захари Зограф, Левски, Михайловски и хилядите днешни учители? В нашата култура това е будителството – една изцяло българска духовна категория. Будителят не е непременно човек на интелектуалния труд, той може да бъде всеки, който с думите и делата си носи просветление на другите. Саможертвата, смиреното служене на народа често будят съвестите повече дори от знанията и аргументите", каза той, цитиран от БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 1 година

Хубав и светъл празник.

27

Анонимен

преди 1 година

Просветлен е бил дядо Влайчо например. Един просветен човек няма материални ламтежи. има познание, че не управлява природата и света, даже човека до него, може само да се опита да ки поопознае и да са си от взаимна полза. Светът, към който се гордеем, че сме се присламчили, е обратното на просветление. Той даже не познава и не носи благодарност към личностите, като Тесла, Леонардо, София Кюри или Ломоносов, на които дължи удобствата си. Ето пример с Хелуин - Какво носи радост?!

26

Анонимен

преди 1 година

Как го разбира това просветление г-н президентът? И кой може да си позволи лукса да бъде просветен? Той лично с какво допринася за преосвтлението на ЕС-чиновниците, че оттам само идиотизмиииии и саморазруха идват?

fallback