Снимка: БГНЕС
fallback

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова за повече разговори по темата  за влизането на страната ни в Еврозоната. Това стана по време на брифинг на партията пред Българска Народна банка.

Костадинов поиска България да запази своя лев и своята валута, която е по думите му, една от най-стабилните в света. Това потвърдил и Димитър Радев от ръководството на БНБ.

Лидетър на "Възраждане" обясни, че има отправена покана към проф. Стив Ханке, с когото на кръгла маса да се обсъди темата. "Ще поканим представители на БНБ и абсолютно всички заинтересовани, неполитически, граждани и парламентарно представените партии, обеща той.

"За съжаление липсва публичен дебат по въпроса. Всичко се предпоставя като нещо, което е взето като решение и въобще не подлежи на коментар. Искахме да се запознаем с анализа за ползите и вредите от влизането ни в Еврозоната. Доколкото разбрахме този анализ е готов, но кога ще бъде обявен пред обществото все още не е ясно", уточни още Костадинов и изтъкна довод, че не отговаряме на инфлационните критерии.

"Най-доброто решение, което да се защити е да се спрат всякакви действия в посока влизане на България в Еврозоната, която също има своите сериозни проблеми и притеснения", заяви той.

"Датата 1 януари 2024 г. трябва да се забрави, не е осъществима.", допълни депутатът и заяви, че еврото не е панацея.

Министерството на финансите, по думите му, отделило 10 млн. лева в бюджета си за да рекламира еврото. Според него така се дава само едната гледна точка.

Той заяви, че България и Румъния не са имали референдум, което не е нормално спрямо европейската практика.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

428

Буци

преди 1 година

На практика от както сме приети в ERMII валутен борд няма. Курсът на на Еврото го фиксираха и България пое ангажимент да води политики за запазване на курса плюс/минус 15% за следващите две години. Борд на практика няма! Какъв борд ви гони?

427

aZ-ът

преди 1 година

Коцето за много неща е прав, но е хубаво да обере малко лексиката. Щото с подобни изказвания ще изгуби хората, които го харесват.

426

д

преди 1 година

ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХ. Тоя трябва да го приберат в някоя лудница. Добре, че е валутният борд, че досега да бяхме изчезнали от картата.

fallback