Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията в момента в България чисто електорално работи за антисистемните партии, а политически работи за президента. Ако първите правителства на Румен Радев бяха наистина служебни и не се намесваха по никакъв начин в геополитическата ориентация на България, то последните дават заявка за преориентация на геополитическите ни нагласи, както и за пренаписване на политическия ни модел като президентски със силна ръка, която знае какво прави. Това са негативните уроци от тези натрупващи се служебни правителства и от нарастващото политическо самочувствие на президента. Политическата сцена е така затлачена, че президентът няма губещ ход. Това каза проф. Анна Кръстева, политолог, в предаването в „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Румен Радев е във втория си мандат, това е неговата кариера на президент, но тези нарастващи политически апетити ясно показват, че се готви следващ политически проект и буквално в реално време с инструментите на реален кабинет и реални министри се пробват ходове, за да се види какво работи и какво не работи, каза събеседникът.

"Всички ние, българските граждани, да бъдем лабораторията на един нов политически проект, ето това е изключително опасно за българската демокрация”, подчерта Кръстева.

Още по темата

Не сме единствените в Европа, които преживяват политически драми. Политическото време е полудяло навсякъде, във Великобритания - страната с вековна традиция, министър-председател си подава оставката след рекордно кратко време на поста – само 45 дни. У нас трети ден продължи първият ден на Народно събрание.

В момента се разиграват възможните и невъзможни сценарии за правителство, затова се блокираше изборът на председател на Народно събрание. Виждаме как различните формули за правителство се слагат на масата и се разиграват възможните комбинации за съставяне на мнозинство. Като извод от случващото се можем да кажем, че виждаме как намалява политическата тежест на големите партии и нараства политическата тежест на  малките партии.

"Всички сега са взрени в малките партии, защото разковничето е при тях. Без тяхната подкрепа никаква конфигурация не може да се направи”.

„Продължаваме промяната” непрекъснато настоява Бойко Борисов да дойде и да седнат лидерите, за да се разберат. Това е извикване на извънпарламентарни механизми, за да решат парламентарна криза, каза политологът.

„Ние сме парламентарна република. Парламентът и по Конституция е автономен. Защо непрекъснато трябва да се търсят извънпарламентарни средства”, попита Кръстева и даде пример и друго предложение със същата логика, а именно за свикване на Кръгла маса.

"Кръглата маса беше тогава, когато нямаше демократичен парламент и демокрация. Тя беше прелюдията,  за да бъде избран плуралистичен демократичен парламент. Как след 30 години парламентарна демокрация ще се връщаме към извънпарламентарни форми”.

Има съгласие - и партийно, и гражданско за големите приоритети, а в същото време има огромен блокаж. Това се случва, защото има друга разделителна линия – това е отношението към корупцията. По тази линия партиите, които геополитически са на една и съща вълна, се разделят. Голямата игра на ГЕРБ е да се замете, да се забрави това разделение, посочи Кръстева.

Всички в българското общество са възмутени от случващото се в парламента. Всички казват – ако ние престанем да си вършим работата, както те не си я вършат, какво ще стане с тази държава. Държавата върви към провал,  стремително лети надолу, каза още събеседникът.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase