Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Предизвикани бяхме. Не вчера за пръв път, но бяхме уважителни, търпеливи, в последните месеци. Предизвикани бяхме, конкретно от поканата за среща в зала "Запад", докато течеше председателски съвет и те знаеха, и особено с намека, че в председателския кабинет правим нещо задкулисно. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни напрежението между левицата и "Продължаваме промяната".

"Този намек беше повод да си кажем някои истини", допълни тя, а по-късно заяви, че именно то е "преляло чашата".

Тя бе категорична, че БСП оставят на безкомпромисната позиция, да не подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ.

"Правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС или "Възраждане" няма да подкрепим. Днешното мнозинство беше вече наложително за България и българския народ. Сами си давате сметка какво означаваше ако и днес не изберем председател - няма бюджет, няма закони, няма парламентарна република. Наистина - блокаж на държавата", обясни Нинова.

"Има всякакви възможности с други мандати", заяви лидерът на БСП и отрече слуховете, че ПП са искали да я разубедят да гласува в полза на Вежди Рашидов в тази 15-минутна почивка, която са искали. "Мисля, че се познаваме добре от последните 8 месеца. С какви аргументи щяха да ни притиснат?"

"Виждате крехкото съгласие за добър тон изтрая един час. Всичко е много динамично, взривяват се отношения. За нас е важно да запазим спокойствие, разум и диалогичност и да пристъпим бързо към действия", заяви Нинова.

Лидерът на БСП отказа да коментира вариантите за кабинет, преди да започнат консултациите при президента. Левицата няма да участва в контактните групи на ГЕРБ.

"Когато ПП не са били още родени като партия, ние сме се борили и се се отлепили от това статуквото", категорична бе Нинова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase