Снимка: БГНЕС
fallback

Ние търсихме формула, която да обедини всички. Вежди Рашидов, от наша гледна точка, не може да бъде консенсусна личност. Това каза в кулоарите на НС съпредседателят на ДБ Христо Иванов след избирането на Вежди Рашидов за председател на НС.

Oще по темата

Той има доста богата и доста добре известна биография. Имаше два пътя: единият беше пътя на консенсуса, в който 240 депутата да намерят как да гласуват заедно. Партиите, които избраха Рашидов днес, в един момент се отказаха да търсим повече такъв консенсус днес. И както веднага видяхме, това започна да придобива характеристиките на обичайното парламентарно мнозинство, което не дава 15-минутни почивки. От ПП имаха право да искат такава почивка, коментира Иванов. Този въпрос показа как кристализира политическо мнозинство.

За ДБ не беше изненада, че БСП вчера даде сигнал, че е готова да застане зад принципа на старшинството, тоест, да избере Рашидов. Този вариант е неприемлив за ДБ и за ПП, допълни Иванов.

Не бях на последния председателски съвет. На него се е формирало 4-партийно мнозинство. Кой какви реплики е раздавал там, не знам. Някои формации много бързо започнаха да показват сила чрез процедурни хватки.

Подозирам, че край тази 4-партийна конфигурация може да се окаже, че нещата ще потръгнат и занапред в парламента, допълни Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Милен

преди 1 година

НИто Рашидов, нито Иванов имат място в парламента

40

Гери

преди 1 година

Вие от ДБ пък сте много консенсусни

39

Кико

преди 1 година

Сори пич, не може все да е твоето!

fallback