Снимка: БГНЕС

Не сме взели количествата газ от "Газпром", които се полагат на България, но към момента, от всички действия на служебното правителство, ние нямаме и необходимост от тях, обяви в предаването „Защо, господин министър?“ по bTV служебният вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев.

По думите му за 2 месеца служебното правителство е постигнало пълна диверсификация и на много добра цена, „и това ще го видите по цените за ноември, които ще бъдат под 200 лева на мегават час“.

"Мога да ви кажа, че това, което се случи, е ефект от целенасочени усилия, защото ние обявихме прозрачни търгове за втечнен газ", коментира Алексиев.

По думите му, от началото на август, когато е започнало работа и служебното правителство, цените на горивата са поевтинели с 40 стотинки. Служебното правителство, заедно с браншовете и работодателите, са допринесли за намаляването на цените. Алексиев добави, че служебният кабинет е ограничил и износа на горива от България.

Христо Алексиев отбеляза, че правителството ще предложи компенсации за хората, които ползват природен газ и топлоенергия. Това ще стане по един различен механизъм – ние ще въведем две тарифи – който потребява повече, няма да може да ползва от тарифата 82 лева, той ще плаща по-висока тарифа. Средното потребление на едно семейство е около 200 киловатчаса. Ние ще сложим една граница 250-300, за да знаем, че нормалните семейства могат да се възползват от това.

А който потребява повече, ще плаща повече, заяви вицепремиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase