Снимка: БГНЕС
fallback

Парите в държавата не са свършили съвсем и причината е, че имаше дълги години - две десетилетия, на добра финансова стабилност. Това заяви икономистът и бивш вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев.

По думите му това е станало, след като държавата е изплатила част от задълженията си, останала е с нисък дълг като процент от БВП и дълги години са отчитани бюджетни излишъци. Този период обаче приключил преди около година-година и половина.

"Напоследък ни управляваха хора, които искрено вярват, те не че искат нещо лошо да направят, те просто имат такава идеология - че колкото по-големи дългове се вземат и колкото по-големи харчения прави бюджетът, толкова по-добре", посочи Василев пред БНТ.

Oще по темата
Той уточни, че е на обратното мнение. Икономистът смята, че, когато държавата харчи много, тя прахосва парите за неприоритетни неща и никой не мисли за утрешния ден - сякаж всеки иска да управлява само за няколко месеца.

"Това, че нашата нация ще задлъжнее и нашите деца при все по-високи лихви непосилни дългове - никой не мисли по този въпрос", подчерта Николай Василев пред БНТ.

Според него, ако няма редовни правителства, може да стане много по-голяма криза: „Аз съм убеден, че държавата е по-добре да се управлява без дефицити и дългове, когато няма нужда за това.”

За Василев последните години са били фискално безотговорни и това трябва да се спре. Той мисли, че не трябва да се променя данъчната политика.

„Безвремието, в което беше държавата година и половина, забави приемането на Плана за възстановяване с около година. Прогнозата ми е, че големи проекти до края на тази година няма да се осъществят, а ще „запълваме дупки”, каза още той.

„Смятам, че по-голямата част от българите смятат, че е по-добре да има някакво редовно правителство, отколкото никакво. Поредица служебни правителства не може да управляват сериозно държавата”, каза той и допълни, че по бюджета ще познаем следващото правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 1 година

Наполеон е победен тактически от западните сили.Уелинктън привлича удара върху себе си .Докато ген. Блюхер прави една чудесна маневра и влиза в тил на французите.Руснаците само са стоели от страни и са наблюдавали и са се учили.После написали в учебниците си че са победили Наполеон.

26

Анонимен

преди 1 година

Ники, по твоето време, държавата беше още по-голям фарс, а да не говорим за постната ви пица. Не те ли е срам да се показваш и говориш глупости.

25

Анонимен

преди 1 година

Либертарианчето Ники Василев е идеален съветник за африканска държава с истинска пазарна икономика. Неговите идеи са факт в Африка, Индия, Латинска Америка. В Европа е друго.

fallback