Снимка: Bulgaria ON AIR

Политологът и изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов заяви в "България сутрин", че профилът на избирателя от последния парламентарен вот е стандартен, но с не толкова голямо участие на младите хора, каквото имаше миналата година.

Като обобщение за изминалите избори той каза: "Хората са объркани и не им се ходи на избори, а на политиците не им се управлява. Влязохме в задънена улица".

"През 2021 г. на 4 април се очакваше доста по-ниска активност. В крайна сметка се оказа порядъчно добра. Това се дължеше на вълна от млади хора, които в следобеда подадоха своя глас. Сега той е в традиционните си рамки. Това е част от обяснението защо "Продължаваме промяната" се оказа на второ място. Активирането на младите хора е трудно. Те са най-апатични към политическия процес. На 4 април се беше появило движението на Слави Трифонов, то беше големият бенефициент от вълната на активност. През юли тази вълна доведе до това, че Трифонов да е на първо място. Сега нямаше голям нов играч", обясни той.

Да бъдеш в управлението винаги износва и затова гласуването беше сведено в рамките на партийните ядра, смята политологът.

Още по темата


"Продължаваме промяната" успяха да мобилизират немалко хора и да скъсят дистанцията. Надвишиха очакванията със стотина хиляди гласа, но не съумяха да направят това, което успяха миналата година. "Продължаваме промяната" са загубили донякъде центристкия изглед", каза още Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" обърна внимание, че 26% са решили да гласуват или в последния момент, или в последните дни на кампанията. По думите му този висок дял означава, че се запазва колебливостта до последния момент.

"Стотици хиляди избиратели, които решават в последния момент, не са решили само в една посока, както това се случи през ноември. Тогава бяха избрали "Продължаваме промяната", защото тя имаше президентската легитимност, а тогава имаше и президентски избори", поясни Симеонов.

"Това е сигурен знак, че мнозина са видели електорална безизходица и не са били наясно дали има нещо в менюто. Друга част от този протестен вот е отишла при "Възраждане" и при Стефан Янев. Обикновено за новите проекти има преливане на гласове от предишните нови проекти. Десетки хиляди гласове са минали от "Продължаваме промяната" към "Български възход". Донякъде това е протестно гласуване. Има и част от БСП. Протестното гласуване сега става протестно негласуване", подчерта Симеонов.

Коментари Напиши коментар

65

морски

преди 3 месеца

На хората им се живее ...тук и сега ,не им се занимава с глупости ,като има такива тапири ,военнолюбци ,всеки ден е подарък.

64

Отвратителен

преди 3 месеца

Имам следните претенции към този екземпляр:1. Що толко много предвиждаше за ГЕРБ? Добре ли плащат?2. "Всички останали освен ГЕРБ не могат да управляват" такова послание отправи в нощта след изборите. Защо? Виж т.1!3. Малко по-уравновесен изговор и по-ординаред вид няма ти навреди. Създаваш впечатление на отвратителен човек! Като те видя, сменям канала! Каквато държавата, такъв и анализатор Но1 в нея!

63

Край

преди 3 месеца

Тази ситуация се лекува по един начин. Много е мразен от политици и управляващите ги олигарси и техните телевизии. Нарича се МАЖОРИТАРНА избирателна система. Думичката е забранена в телевизорите. Сами се сетете защо.