Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебното правителство сезира Конституционния съд с искане за отмяна на правомощия на главния прокурор, регламентирани в Закона за съдебната власт. Това обяви правосъдният министър Крум Зарков след редовното заседание на кабинета.

"Според нас е налице прекалено разширяване на надзора на главния прокурор върху всички сфери на управление на държавата и всички органи на централната и местната власт, което е в разрез с духа и буквата на Конституцията, постановяваща разделение на властите и гарантираща правовата ни държава. Такава практика на толкова всеобхватен надзор на законност е съществувала в България, но преди приемането на демократичната Конституция на България през 1991, която предвижда и разделение на властите", заяви Зарков

Въпросът, който МС е изпратил до Конституционния съд, е: "Допустимо ли е главният прокурор, осъществявайки надзор за законност на прокурорите, да им възлага извършването на проверки на спазване на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива?".

"Ние смятаме, че това не е допустимо, тъй като това право на главния прокурор трябва да бъде ограничено до работата на подчинените му обвинители в рамките на техните работни задължения", обясни министърът.

Служебният кабинет съвет одобри и два законопроекта за промени в Наказателния кодекс и в Наказателно-
процесуалния кодекс, с които да се синхронизира българското законодателство с Европейската конвенция за правата на човека.

Предложенията предвиждат органите на властта да се ползват с по-малка закрила срещу обида и клевета. По този начин те няма да могат да подвеждат под наказателна отговорност журналисти за техни разработки и разследвания.
С другите промени в Наказателно-процесуалния кодекс се предлагат и промени в процесуалните гаранции за деца, заподозрени или обвинени в рамките на наказателно производство, и по-добра защита на непълнолетните жертви на престъпление.

Зарков обясни, че има забавяна не синхронизиране на законодателсвото и заради това ЕК е открила наказателни процедури срещу България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase