fallback

Европейският парламент приема нови правила за адекватни минимални работни заплати за всички в ЕС. Целта е подобряване на условията на труд и живот на всички работници в ЕС, както и към насърчаване на икономическия и социалния напредък.

"Приехме тази директива за минимална работна заплата, но хората да не се бъркат, че ще изравним заплатите в България с тези в ЕС. Само три пъти по-малка ни е заплатата от тази в Брюксел. Целите са две - веднъж да се установят достойни стандарти на труд и да се насърчи колективното договаряне. Минималната работна заплата трябва да бъде обвързана с адекватност", каза евродепутатът от БСП Петър Витанов в студиото на "България сутрин".

Oще по темата
Евродепутътат поиска да се намалят неравенствата.

"Има препоръки, които сме приели. Проблемът при минималната работна заплата е, че има хора с огромни доходи, които в известна степен изкривяват картината за средната работна заплата. В България е около 1700 лв., а 2/3 от работещите работят за до 1000 лв", поясни Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"В ЕП тези, които бяха против въвеждането на минимална работна заплата, бяха скандинавските държави. Те имат 70-80% колективно трудово договаряне. Навсякъде по света то е ефективно и работещо, защото то дава колективни права. Възнагражденията са по-високи от минималните. То дава допълнителни права на работниците в най-различни аспекти, допълнителна сигурност за един работник", добави Витанов.

И посочи, че очаква от Министерството на труда и социалната политика да излязат с план как ще насърчат колективното договаряне.

"Прагът на бедност, който беше калкулиран преди няколко дни, показва 504 лв. на член на семейство. Ако искате заплата за издръжка, която може да позволи на човек да си купува дрехи, храна, да не трябва да избира какво да си купи, то тогава е над 1000 лв. Стандартът, който трябва да преследваме, е този", категоричен е Петър Витанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

До анонимен 9

преди 1 година

Във вашата фирма може да не е нужно да вдигат МРЗ на тази ,дето я наричаш пикла ,но има други частни фирми ,в които ,за разлика от вашата хората на МРЗ ги убиват от работа .Така че не слагай работата на вашата пикла под общ знаменател с работата на много други хора на минимална раб.заплата.

15

Никой

преди 1 година

Да и една чистачка взима минимална заплата на някой места им взимат душата все едно им дават милиони,на други места нищо не правят и най интересното е като кажат ми тя чистачка...ми тогава *** ти да чистиш и тя е човек и тя заслужава да взима пари нали някой трябва да я върши и тази работа.Като кажат и гледай я сега не си е свършила работата тя е мързелива!Ми не е ,просто и дайте повече пари за стимул да видите как всичко ще свети!!!За всяка работа си има хора,но не давате пари!

14

Никой

преди 1 година

Както съм казал....Средна заплата в България примерно е 1800 лева,минимална заплата 710-750 вече не мога да им хвана спатиите с тия умрели 20-30 лева увеличения.Та като сумират двете и ги разделят не прави заплата от 1200-1300 лева ЧИСТО прави НЯКОЙ взимат 1700 лева а другата част от Българите взимат минимална.Така че аиде да не се залъгваме се

fallback