Служебният министър на икономиката Никола Стоянов не очаква оттук нататък голямо повишение на инфлацията.

Около 19 процента е инфлацията на годишна база по последни данни, по-важното е, че според мен това ще бъде, ако не пикът, но не очаквам голямо повишение оттук нататък, коментира Стоянов в предаването "На фокус" по Нова тв.

Ако има по-висока инфлация, вдигането ще е в рамките на процент, процент и нещо, смята той. Министърът каза, че силно се надява в България, със стъпките, които в момента се предприемат, че цените на енергоносителите повече няма да се покачват. Оттук нататък очаквам спад на горива, очаквам и спад на цените на газа постепенно,  допълни той.

Ток ще има за всички, а се надявам се и газ, и то на поносими цени, коментира още Стоянов. Сигурност ми дава това, че говорим с всички и има опции, включително и това, че интерконекторът е готов и ще бъде отворен на 1 октомври, и ще можем в пълен обем да потребяваме азербайджанския газ, отбеляза той.

Стоянов каза, че безусловно подкрепя икономическите санкции срещу Русия. На въпрос колко е зависима нашата икономика от Русия, той отговори, че нашата икономика е най-зависима от ЕС - 60-70 процента от износа ни отива натам. Министърът беше категоричен, че в момента не купуваме руски газ от "Газпром" по никакъв начин.   

Той коментира и разпространеното вчера от ДКК съобщение, че бившият изпълнителен директор на ВМЗ Иван Иванов е живял в къща в Хисаря за 4500 лева на месец за сметка на държавния завод. Стоянов обясни, че наемът за апартамент в Карлово, който е и по-близо до завода, е 250 лева на месец. Според него проблемът в момента е, че е трудно да работи ВМЗ. Три месеца тези хора не поръчаха материали и цялата конкуренция изкупи материалите, а сега е много трудно да се набавят, обясни той. Според него щетите за предприятието от това, че не са купувани материали, са за десетки милиони левове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase