Снимка: БГНЕС

Очакваме двустранният ни стокообмен с Румъния да надхвърли 7 млрд. евро до края на годината.

Още по темата
Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов при откриването на българо-румънски бизнес форум в Русе. В него участие взеха над 100 компании от двете държави съобщи Bulgaria ON AIR.

"През 2021 г. сме постигнали увеличение в стокообмена от близо 40%", подчерта той, като допълни, че тенденцията за увеличаване се запазва и за първите 5 месеца на 2022 г., доближавайки се до 55% за периода.

"Български компании вече са конкуренти на европейско ниво, доказателство за това са обществени поръчки на румънската държава, които се печелят от български фирми", подчерта Никола Стоянов.

Български компании вече са лидери в отделни отрасли на румънския пазар. Като пример бе посочена търговията с отделни хранителни продукти - българска компания е лидер в продажбата на варива, а друга – в тестените изделия. Българските фирми имат сериозен дял в застраховането и дори в кредитирането в северната ни съседка.

"Българските инвестиции в Румъния са в пъти повече от румънските в нашата страна и това е тенденция, която се надявам със съвместни усилия да променим", обърна се Никола Стоянов към участниците във форума. Той открои и някои от съвместните инициативи - участие на румънски компании в специализирани изложения, активизиране на дейностите за представяне на български продукти на румънския пазар и румънските продукти на българския пазар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase